Ηροδότου Ιστορίες: Η Εφημερίδα μας!
Τις βρήκα κιτρινισμένες!
Εντάξει, μα μετά από 38 χρόνια πάλι καλά που μπορούν να διαβαστούν με την ίδια ευκολία που τις παίρναμε στα χέρια μας, τότε στον «κάμπο» του Σουάννι στην Τρίπολη της Λιβύης!
Και τι δεν θυμήθηκα όταν άρχισα να διαβάζω τα κείμενα! Οι ήρωες μιας εποχής που πέρασε όμως ανεπιστρεπτί παρελαύνουν ολοζώντανοι και ας μην το παρακάνω, γιατί φορτίζομαι συναισθηματικά που βλέπω έναν- έναν στα φύλλα της σατιρικής εφημερίδας ΤΟΥ-ΤΟΥ (του-τού), ο καθένας με την δική του ιστορία, αυτή που απομονώθηκε και μπήκε στις στήλες της χειρόγραφης τετράφυλλης εφημερίδας, που θα είχε ως στόχο μοναδικό, να προκαλέσει γέλιο, άντε και το λιγότερο κάποιο χαμόγελο. Ποτέ όμως δεν είχε σκοπό να κοροϊδέψει και να δυσαρεστήσει κανέναν.
Τρεις οι εκδότες, Χρυσάνθου, Παναγίδης, Χρυσοστόμου, που έδωσαν και το όνομα στον… εκδοτικό οργανισμό, ΧΡΥ-ΠΑΝ-ΧΡΥ…! Τότε δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά μόνο το κέφι και το μεράκι μιας απίστευτης παρέας που βρέθηκε στην Λιβύη με την Εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαίδης, όχι βέβαια για να εκδίδουν… εφημερίδες, αλλά για δουλειά. Μαζί με την δουλειά όλοι και το τονίζω όλοι, περιμένανε την εφημερίδα και είχαμε κιόλας εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και παραπόνων γιατί… αργούσε!
Η Του-Τού κυκλοφορούσε σε αρκετές χώρες, που αν τις θυμούμαι καλά ήταν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, η Βρετανία και όλα τα εργοτάξια της Εταιρείας στην Λιβύη.
Τα τηλέφωνα στην Λιβύη ήταν πολυτέλεια! Για να πάρει κάποιος γραμμή έπρεπε να κάμει προσευχή και μετάνοια! Η επικοινωνία μας στην ενδοχώρα γινόταν κυρίως με ασυρμάτους.
Κάποια στιγμή κτύπησε το τηλέφωνο στο γραφείο μου. Ο Ινδός τηλεφωνητής με ενημέρωσε πως είχα γραμμή από την Λευκωσία. Παράξενο, ποιος να ήταν;
- «Ο κύριος Ηρόδοτος;» άκουσα κάποιον να ρωτά.
- «Μάλιστα! Ποιος είστε;» αποκρίθηκα.
- «Ο Γώγος Παρασκευαίδης και έχω παράπονο από εσένα! Δεν μου έχετε στείλει αρκετές εφημερίδες και έχω πρόβλημα, με τα εργοτάξια στις άλλες Αραβικές χώρες!» ήταν η έντονη παρατήρηση του.
Ζήτησα συγνώμη και υποσχέθηκα στον μακαρίτη πλέον Γεώργιο Παρασκευαίδη πως σύντομα θα είχε περισσότερα φύλλα της Του-Τού να τα στείλει όπου αυτός ήθελε!
Μυσταγωγία η ετοιμασία της τριμηνιαίας εφημερίδας! Σε χαρτί σχεδιάσεως, με πενάκι Rotring και μελάνια, βράδια ολόκληρα καθόμασταν οι τρεις… εκδότες και γράφαμε τα κείμενα, σχεδιάζαμε τις φιγούρες που μας ενέπνευσαν στο γράψιμο και συνάμα είχαμε το νου μας μη μας πιάσουν επ’ αυτοφώρω και μαθευτεί το περιεχόμενο…! Είχαμε βέβαια και… Υπεύθυνο Λογοκρισίας, τον Γιώργο Δημητρίου που δεν αφαίρεσε ούτε ένα κόμμα από τα κείμενα! Ποτέ!
Όταν δε, έφτανε η μέρα της κυκλοφορίας γινόταν χαμός! Τυπογραφεία φυσικά δεν είχαμε, παρά μόνον μια φωτοαντιγραφική μηχανή στο γραφείο που συνήθως παρουσίαζε προβλήματα και αναγκαζόμασταν να κάνουμε τις εκτυπώσεις αργά τις νύκτες γιατί την μέρα, θα έβλεπαν όλοι αυτά που σκαρώσαμε!
Υπήρχαν και απρόοπτα κατά την διάρκεια της εκτύπωσης! Όπως παραδείγματος χάριν όταν ξεκολλούσαν οι φωτογραφίες από το χαρτί και το αποτέλεσμα ήταν να μπαίνει το κεφάλι στα… πόδια! Ή τα χέρια να κολλούσαν στο κεφάλι…! Κάναμε και το απαραίτητο… μοντάζ, το photoshop δεν ξέραμε τι είναι, μα το αποτέλεσμα ήταν αριστουργηματικό!
Γιορτή μεγάλη και στην παρουσίαση κάποιας έκδοσης! Μέχρι και κληρώσεις κάναμε, με δώρα φτωχικά βέβαια, μα ευπρόσδεκτα και καλοδεχούμενα από όλους, κυρίως τις γυναίκες του προσωπικού της Εταιρείας, που είχαν το… προνόμιο της μοναδικής αυτής διασκέδασης! Σε μια χώρα που όπως είπαμε πιο πάνω δεν είχε ούτε τηλέφωνα!
Κρατώ ξανά σήμερα τις σελίδες της Του- Τού! Μπορώ να πω ότι δακρύζω κιόλας. Πόσοι είναι σήμερα εν ζωή; Πόσοι έχουν μετοικήσει αλλού αφήνοντας τον μάταιο τούτο κόσμο; Μα να που αίφνης όλοι ζωντανεύουν και μου μιλούν όπως τότε, βγαίνουν από τα ξεχασμένα κιτρινισμένα φύλλα της μοναδικής αυτής εφημερίδας, που είμαι βέβαιος πως ποτέ άλλος κανένας δεν επιχείρησε να εκδώσει με τα πλέον φτωχικά μέσα που διαθέταμε.
Παρουσιάζονται μπροστά μου με τα ρούχα της δουλειάς, με τα σκονισμένα από την άμμο της Λιβύης αυτοκίνητα και μηχανήματα, τα άλλοτε λαμπερά χαρούμενα πρόσωπα και άλλοτε τα λυπημένα και κουρασμένα, με εκείνη την όρεξη που διέθεταν ώστε να ορθοποδήσουν μετά από τον ξεριζωμό από την Τουρκική εισβολή στην πατρίδα μας.
Χαιρετώ όμως και τους άλλους δύο… εκδότες, τον Παναγιώτη και τον Ανδρέα. Τους θυμήθηκα και αυτούς που μαζί δώσαμε ζωντάνια στο προσωπικό της Εταιρείας J&P (overseas) Ltd, μια φορά κι έναν καιρό! Στο Σουάννι της Τρίπολης, που σήμερα όμως είναι αδύνατον να πάμε. Τότε σε μια εποχή δύσκολη για όλους, μα τα καταφέρναμε!
Τα πενάκια Rotring τα έχω ακόμα. Μου φαίνεται πως θα δοκιμάσω μήπως γράφουν μετά από τόσα χρόνια…!
Ηρόδοτος Χρυσάνθου
Φίλε μου Ηρόδοτε Χρυσάνθου, αδερφέ!
Ήσουν, είσαι και θα είσαι όχι μόνο ένα βήμα μπροστά αλλά πολλά, πολλά βήματα μπροστά!
Πάντα Αεκάρα!
Την καλησπέρα μου από τα Μέγαρα Αττικής,
Γιάννης Μοραΐτης
Ηρόδοτε μου ήταν η χαρά της εποχής εκείνης η Του Τού. Δύσκολοι καιροί αλλά πολύ δημιουργικοί γιατί όλοι ήταν νέοι με όρεξη για τα πάντα. Τους χαιρετισμούς και την αγάπη μου.
Ιδιαίτερο στυλ, γραφή και ύφος η Του Του!
Μπράβο!
TOY – TOY την σήμερον ημέραν μόνο τα αυτοκίνητα κάνουν ΤΟΥ-ΤΟΥ !!! Ποιος να θυμηθεί την Σπάρτη και και το….. Ζακάκι !!!
Καλή Σαρακοστή! Ωραίες θύμησες που μας δείχνουν ότι ο Άνθρωπος που έχει πάντα όρεξη και κέφι δημιουργεί όμορφες καταστάσεις και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Μπράβο για το όμορφο έργο!!! Πάντα τέτοια.Πολλούς Χαιρετισμούς!
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ!!!
Αυτές είναι που μένουν γι’ αυτό άλλωστε και τις θυμόμαστε μετά από τόσα χρόνια, πολλές φορές με νοσταλγία.
Πάντως κίτρινες οι εφημερίδες και ουχί κίτρινος τύπος!!!
Και να σκεφτείς Θανάση, ότι δεν είχαμε τα απλά μέσα για τέτοια προσπάθεια!
Χρειαζόταν μόνο η όρεξη και το κέφι, ώστε να περνούμε καλά σε μια πολύ δύσκολη χώρα.
Κύριε Ηρόδοτε, όλο και κάτι καινούριο μαθαίνουμε για εσάς…!
Έμεινα άφωνη με την εφημερίδα σας την Του-Τού!!! Για 38 χρόνια πίσω μιλάμε τώρα, εσείς το στιχουργικό, ποιητικό, σατιρικό και γενικά το συγγραφικό το έχετε από παιδική ηλικία… Μας αρέσει να ακούμε πραγματικές νοσταλγικές ιστορίες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και για εμάς που δεν τις βιώσαμε, φαντάζομαι πόσο συναισθηματισμό φέρνουν σε εσάς!
EΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! Αναμένουμε γραπτώς και άλλου τέτοιου είδους αναμνήσεις σας.
Χαίρε Αντωνία!
Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Ιδέα: Θα φτιάξεις άλλα 37 φύλλα ένα για κάθε χρονιά με ότι ανάμνηση σου έρχεται. Με rotring και χωρίς rotring! Περιμένω να δω το φίλο μου το Θανάση σε καρικατούρα και σχολιασμό, όσο τίποτε άλλο. Και μια και το έργο στον ιππόδρομο κάνε τον και… αναβάτη! Καλησπέρα από Basra!
Νίκο, οι εφημερίδες αυτές είναι και σαν μαρτυρία για μια δύσκολη περίοδο σε μια πάρα πολύ δύσκολη χώρα!
Η σάτιρα που υπάρχει, ακόμα και σήμερα είναι επίκαιρη!
Κιτρινισμένα φύλλα 38 χρόνια μετά. Οι μνήμες ζωντανές, οι θύμησες λαμπερές σε σύστημα HD CinemaScope. Αυτές οι φιλίες, αυτές οι εμπειρίες, αυτές οι οπτασίες , αυτές οι γεύσεις, αυτές οι μυρωδιές!
Αυτοί που δεν τις έζησαν δεν γνωρίζουν τι έχασαν!
Να και ένα σχόλιο από κάποιον που έζησε εκεί και ξέρει, γνωρίζει πάρα πολλά!
Ντίνο, οι μυρωδιές και οι γεύσεις πάντα έρχονται και φέρνουν στο μυαλό ιστορίες ατέλειωτες και συγκινήσεις.