Ποιός δεν… είμαι !

Δεν είμαι… μυστακοφόρος, ούτε ποιητής μουσάτος

κι αν φοράω ματογυάλια, τα απέκτησα εσχάτως…

Δεν έχω μαλλιά θαμνώδη, ούτε είμαι… φαλακρός,

όμως πέρασα τα …ήντα, αλλά φαίνομαι μικρός !

***

Δεν καπνίζω, δεν φουμάρω, λέω όχι στο ποτό,

το οινόπνευμ’ αποφεύγω, μα το πνεύμα το ζητώ,

χάνομαι μέσ’ στις εμπνεύσεις, μα δεν είμαι… πνευματώδης,

έχω όνομα αρχαίο, μα δεν λέγομαι… Ηρώδης !

***

Ασχολούμαι με την τέχνη, μα δεν είμαι λογοτέχνης,

περιπλέκομαι στις ρίμες και στα άδυτα της τέχνης,

ταλανίζομαι στη γνώση, μα δεν είμαι… γνωστικός,

κι όσα πιάτα κι αν μου βάλουν, παραμένω… νηστικός !

***

Προσπαθώ να δώσω φίλοι, με τους στίχους ομορφιά

και συχνά-πυκνά… καρφώνω, με τις λέξεις σαν καρφιά,

χρωματίζω άμα… λάχει, μα δεν είμαι πογιατζής,

κίτρινα και μαύρα μόνον, γιατί είμαι… Αεκτζής !

***

Δεν είμαι λοιπόν… τυχαίος, μήπως είμαι σαν κι εσένα,

που ραγίζεις όταν βλέπεις δυό ματάκια δακρυσμένα,

πού ‘χει το μολύβι όπλο, κρεμμασμένο εις τον ώμο

κι όταν βλέπει Τουρκαλάδες, τους φωνάζει… ‘’πάρτε δρόμο‘’ !

Ο Παγκυπριώτατος

Ηρόδοτος Χρυσάνθου
Ηρόδοτος ΧρυσάνθουΟ Παγκυπριώτατος

Ηρόδοτος ΧρυσάνθουΟ Παγκυπριώτατος

Γεννήθηκε στη Λεμεσό και είναι απόφοιτος του Τμήματος Θετικών Επιστημών του Λανιτείου Γυμνασίου. Αφού υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός στα Βαρέα Όπλα Πεζικού συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Ως Διπλωματούχος Μηχανικός εργάστηκε στη Λιβύη, στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Κύπρο, πάντοτε με τον ίδιο Όμιλο Εταιρειών της Τεχνικής Κατασκευαστικής Εταιρείας Ιωάννου & Παρασκευαίδης. Τα τελευταία δέκα χρόνια της 43ετούς καριέρας του εργάστηκε ως Ανώτερος Μηχανικός της Κοινοπραξίας Εταιρειών για την κατασκευή της Μαρίνας Λεμεσού και ως Διευθυντής Κατασκευής του Έργου City of Dreams Mediterranean στο Ζακάκι Λεμεσού. Αυτό το έργο ήταν και ο τελικός σταθμός στην επαγγελματική καριέρα του!

Ο ενθουσιασμός του από την παιδική του ηλικία για την ομοιοκατάληκτη κυρίως ποίηση, τον ώθησε σ’ αυτό το χόμπι, να συνθέτει δηλαδή στίχους αυστηρά ομοιοκατάληκτους. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί εννιά (9) Ποιητικές συλλογές με τα ποιήματά του, το περιεχόμενο των οποίων είναι κυρίως σατιρικό, χωρίς όμως να αποκλείονται και ποιήματα με εντελώς διαφορετικό ύφος. Τα ποιήματά του Παγκυπριώτατου, κάνουν τον γύρο του κόσμου, αφού είναι άγνωστος ο αριθμός των Ιστοσελίδων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, περιοδικών και εφημερίδων που τα προωθούν και τα προβάλλουν!

Ως Λεμεσιανός χαρακτηρίζεται από μια μόνιμη αισιοδοξία και χιούμορ, με τα στοιχεία αυτά να έχουν διεισδύσει κυριαρχικά τόσο στα ποιήματά του, όσο και στην γραφή του γενικότερα. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο, στην Ιστοσελίδα του, στο δικό του “καλωσόρισμα” μας προτρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αναποδιές της ζωής με ένα χαμόγελο!

Το πρώτο του ποίημα γράφτηκε σε ηλικία εφτά χρονών και το θυμάται ακόμα, παρόλο που δεν είναι σίγουρος για τον λόγο που γράφτηκε.

Όλα του τα ποιήματα μπορεί και να ξεπερνούν κατά πολύ τις δύο χιλιάδες, όμως δεν σώζονται παρά μόνον τα μισά περίπου, αφού τα πρώτα του διασκορπίστηκαν στο πέρασμα των χρόνων και χάθηκαν. Πολλά από αυτά κυρίως τα παλαιότερα, διασκευάζονται και τροποποιούνται αναλόγως, ώστε να συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής που γράφονται.

Παράπονο του είναι που πολλοί τον γνωρίζουν σαν… ποιητή και όχι σαν Μηχανικό, μολονότι έχει εργαστεί σε τεράστια, δύσκολα και πολύπλοκα Έργα!

Καμιά ποιητική του συλλογή δεν έχει εμπορικό σκοπό. Έσοδα ή οφέλη των εκδοτικών του προσπαθειών αποδόθηκαν σε Φιλανθρωπικά Ιδρύματα για συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια, κυρίως παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.

Σημαντική προσπάθεια καταγραφής αληθινών γεγονότων και ιστοριών αποτελούν και τα πρόσφατα αφηγηματικά και πεζογραφικά του πονήματα, που και αυτά περιλαμβάνονται στην Ιστοσελίδα του με τον τίτλο Ηροδότου αληθινές Ιστορίες.

Προσωπικό Μήνυμα του Παγκυπριώτατου

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

το εγχείρημα αυτό, δηλαδή η δική μου Ιστοσελίδα, είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας απεγκλωβισμού μου από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν σκοπούς διαφορετικούς από τον μοναδικό σκοπό των ποιημάτων μου, το γέλιο ή το χαμόγελο έστω, στους πολύ δύσκολους καιρούς που όλοι μας περνούμε.

Με τις εννιά (9) Ποιητικές Συλλογές, από το 2000 μέχρι το 2023, προσπάθησα και το συνεχίζω αυτό, να “κτυπώ” με την γραφή μου, όλους όσους δεν μου αρέσουν, δεξιούς και αριστερούς, μαύρους και άσπρους, πράσινους, κόκκινους, κίτρινους και μπλε, κοντούς και ψηλούς, άνδρες και γυναίκες, χοντρούς και λιγνούς, φαλακρούς και μαλλιάδες, με γραβάτα και με χωρίς αυτήν, έξυπνους και βλάκες, τους άσχετους και τους ξερόλες και όλους όσους προκαλούν την νοημοσύνη του μέσου ανθρώπου, αυτούς που ηθελημένα ή από βλακεία, μας έκοψαν το ρεύμα και μας αναγκάζουν δυστυχώς να περπατούμε σε μια σκοτεινή σήραγγα χωρίς τέλος. Ευχή μου είναι μια μέρα να δούμε κάποιο φως στο βάθος της σκοτεινής σήραγγας και πορευθούμε με ασφάλεια εκεί.

Στην μοναξιά σας να θυμάστε πως υπάρχει διέξοδος: www.pancypriotatos.com