Όνομα Κράτους

Κυπριακή Δημοκρατία – Republic of Cyprus

Το 1960, η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανική Διοίκηση. Από το 1974, περίπου 36 % του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται υπο Τουρκική κατοχή.

Εκτελεστική Εξουσία

Προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε χρόνων. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από ένα εντεκαμελές Υπουργικό Συμβούλιο που διορίζεται από τον Πρόεδρο.

Νομοθετική Εξουσία

Βουλή των Αντιπροσώπων
Εκλογικό σύστημα: Απλή Αναλογική.
Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε χρόνων.

Δικαστική Εξουσία

H απονομή της δικαιοσύνης ασκείται από το Aνώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας, τα Kακουργιοδικεία και τα Eπαρχιακά Δικαστήρια.

Ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και Σώματα

Αριθμός αξιωματούχων και μερικά σώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ανεξάρτητα και δεν υπάγονται σε κανένα Υπουργείο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανεξάρτητοι αξιωματούχοι της Δημοκρατίας είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, οι οποίοι ηγούνται της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αντίστοιχα, και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Επίτροπος Διοικήσεως (Ombudsman) είναι επίσης ανεξάρτητος αξιωματούχος της Δημοκρατίας, ο θεσμός του οποίου όμως άρχισε να λειτουργεί στην Κύπρο πολύ αργότερα, το 1991. H Eπιτροπή Δημόσιας Yπηρεσίας, η Eπιτροπή Eκπαιδευτικής Yπηρεσίας και το Γραφείο Προγραμματισμού λειτουργούν επίσης ως ανεξάρτητα σώματα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Η Κεντρική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1963 και είναι υπεύθυνη για την διαμόρφωση και εφαρμογή της νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής.

Η Τράπεζα διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Δημοκρατίας, έχει την εποπτεία των τραπεζών και ενεργεί ως τραπεζίτης και οικονομικός αντιπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Τοπικές Αρχές

Την ευθύνη για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια. Τα Δημοτικά Συμβούλια ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών και έχουν διοικητικές αρμοδιότητες στις πόλεις και σε μεγάλες αγροτικές περιοχές, ενώ στα χωριά τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελούν αρμοδιότητα των Κοινοτικών Συμβουλίων. Τα Συμβούλια αυτά είναι ανεξάρτητα σώματα και τα μέλη τους εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία.

Διεθνείς Σχέσεις

Η Κύπρος είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών περιλαμβανομένων των ακόλουθων:
Του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ)(1960) και των Eξειδικευμένων Σωμάτων και Οργάνων του.
Του Συμβουλίου της Ευρώπης (1961).
Της Κοινοπολιτείας (1961)
Του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) (1975)
Του Κινήματος των Αδεσμεύτων (1960)
Του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (1995)

Σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)
Τελωνειακή Ένωση (1987)
Αίτηση για Ένταξη στην ΕΕ (1990)
Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ (1998)

Η Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Κύπρου για εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (30 Ιουνίου 1993) επαναβεβαίωσε τον Ευρωπαϊκό χαρακτήρα και την καταλληλότητα της Κύπρου για ένταξη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο του στην Κέρκυρα (25 Ιουνίου 1994), αποφάσισε ότι το επόμενο στάδιο διεύρυνσης της ΕΕ θα περιλάμβανε και την Κύπρο.

Τοποθεσία και Έκταση

Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί με έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει μήκος 240 χιλιόμετρα (149 μίλια) από το ανατολικότερο μέχρι το δυτικότερο της άκρο και μέγιστο πλάτος 100 χιλιόμετρα από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο της άκρο. Η Κύπρος βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της ανατολικής λεκάνης της Mεσογείου (33°ανατολικά, 35°βόρεια) και στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας. Βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στις μεγάλες εμπορικές αρτηρίες που ενώνουν την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, την Ρωσία, την Κεντρική Ασία και την Άπω Ανατολή.

Πρωτεύουσα της είναι η Λευκωσία.

Μορφολογία

Οροσειρά Τροόδους (νοτιοδυτικά). Ψηλότερη κορυφή: Όλυμπος (1953μ)
Οροσειρά της Κερύνειας ή του Πενταδάκτυλου (βόρεια).
Ψηλότερο σημείο: Κυπαρισσόβουνος (1024μ)
Κεντρική πεδιάδα: Πεδιάδα της Μεσαορίας.
Δεν υπάρχουν ποταμοί συνεχούς ροής, μόνο λίγες πηγές και ρυάκια

Κλίμα

Μεσογειακό κλίμα με ήπιους, υγρούς χειμώνες (μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία 5°Κ, 41°Φ) ζεστά, ξηρά καλοκαίρια (μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία 36°Κ, 97°Φ).

Χλωρίδα και Πανίδα

Ποσοστό 17% της έκτασης του νησιού καλύπτεται από δάση. Η φυσική βλάστηση περιλαμβάνει καταπράσινα δάση, φυλλοβόλα δέντρα, θάμνους και άνθη. Η Κυπριακή χλωρίδα περιλαμβάνει 1800 γηγενή είδη, υποείδη και ποικιλίες, από τα οποία τα 140 ή 7% είναι ενδημικά.

Υπάρχουν επίσης 365 είδη πουλιών αλλά μόνον 115 αναπαράγονται στο νησί. Δύο είδη και πέντε υποείδη πουλιών έχουν χαρακτηριστεί ως ενδημικά.

Ανάμεσα στα ζώα, το πιο ενδιαφέρον ενδημικό είδος ζώου είναι το Κυπριακό αγρινό. Ανήκει στην οικογένεια του προβάτου και είναι μοναδικό στον κόσμο.

Πληθυσμός

O πληθυσμός της Kύπρου είναι 759,000 από τους οποίους 647.000 (85,2%) ανήκουν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα, 88.000 (11,6%) στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και 24.000 (3,2%) είναι ξένοι που κατοικούν στην Kύπρο. Στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα συμπεριλαμβάνονται και 8.000 Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, οι οποίοι, με βάση το Σύνταγμα του 1960, κλήθηκαν να επιλέξουν την κοινότητα στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν και επέλεξαν την ελληνοκυπριακή. (στοιχεία του 2000 – για πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία επισκεφθείτε το Τμήμα Στατιστικής Στατιστική Υπηρεσία.


Δημογραφικά Στατιστικά Στοιχεία

Γεννήσεις ( αριθμός ) 12.8 ανά χιλιάδα
Θάνατοι ( αριθμός ) 7.6 ανά χιλιάδα
Ποσοστό αύξησης πληθυσμού 0.7% (1999)
Προσδοκώμενη διάρκεια ζωής (άνδρες) 75.3 (1998/99)
Προσδοκώμενη διάρκεια ζωής (γυναίκες) 80.4 (1998/99)

Πόλεις

Πόλη Πληθυσμός 1999
Λευκωσία 197,800
Λεμεσός 157,600
Λάρνακα 69,700
Πάφος 40,000

Επίσημες Γλώσσες Ελληνικά και Τουρκικά Τα Αγγλικά είναι ευρέως διαδεδομένα

Θρησκεία
Οι Ελληνοκύπριοι είναι Χριστιανοί και ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι είναι Μουσουλμάνοι, ενώ οι μικρότερες Κυπριακές μειονότητες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων ανήκουν σε άλλα Χριστιανικά θρησκεύματα.

Άμυνα
Η Εθνική Φρουρά δημιουργήθηκε το 1964 και αποτελείται από κληρωτούς στρατιώτες και εφέδρους, καθώς και μικρό αριθμό αξιωματικών του Ελληνικού στρατού και υπαξιωματικών Εθελοντών Πενταετούς Υποχρεώσεως (ΕΠΥ).

Ως χώρα υποψήφια για ένταξη στη Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Στρατιωτικό Δυναμικό.( Ευρωπαϊκό Στρατό )

Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP)
Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που αποτελείται από 1210 άτομα, βρίσκεται στην Κύπρο από το 1964. Ήλθε μετά το ξέσπασμα των ενδοκοινοτικών συγκρούσεων το Δεκέμβριο του 1963 και τις Τουρκικές απειλές για εισβολή. Το κύριο της καθήκον είναι να επιτηρεί τη νεκρή ζώνη και να διατηρεί την κατάπαυση του πυρός, δεδομένου ότι 35000 τουρκικά στρατεύματα κατέχουν το Βόρειο τμήμα του νησιού.

Περιοχές Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων
Υπάρχουν Βρετανικές στρατιωτικές Βάσεις στο Ακρωτήρι /Επισκοπή και στη Δεκέλεια, και καλύπτουν 2,74% του εδάφους της χώρας.

Η Βρετανία διατηρεί τις βάσεις σύμφωνα με τη Συνθήκη του 1960 η οποία έδωσε στην Κύπρο την ανεξαρτησία της.

  • Πολιτιστική Κληρονομιά
  • Νεολιθικοί Οικισμοί
  • Κλασσικά, Ελληνικά και Ρωμαϊκά μνημεία
  • Βυζαντινές και Λατινικές Εκκλησίες και Μοναστήρια
  • Φράγκικα και Ενετικά φρούρια και Κάστρα (12ος – 16ος αιώνας)
  • Τζαμιά

Ιστορία
Ο πολιτισμός της Κύπρου, βάσει αρχαιολογικών ευρημάτων, χρονολογείται πριν από 9000 χρόνια, και ανάγεται στην 7η χιλιετία π.χ. (Νεολιθική ή Λίθινη Εποχή)

Το νησί απέκτησε τον Ελληνικό του χαρακτήρα με τον εποικισμό του από τους Έλληνες, Μυκηναίους και Αχαιούς, μεταξύ του 2000 και του 1000 π.χ. Ακολούθησαν άλλοι κατακτητές όπως οι Ασσύρριοι, οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες (8ος-4ος αιώνας π.χ.) Από το 50 π.χ. μέχρι το 330μ.Χ υπάγεται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ωστόσο, το νησί διατήρησε την Ελληνική του ταυτότητα, και μάλιστα η εθνική του κληρονομιά ενισχύθηκε όντας τμήμα της Αυτοκρατορίας των Πτολεμαίων κατά την Ελληνιστική περίοδο (325-50 π.χ.) και του ελληνόφωνου κόσμου του Βυζαντίου (330– 1191 μ.χ.). Η Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός επικράτησαν δια μέσου των αιώνων που ακολούθησαν, παρόλο που η Κύπρος περιήλθε υπό τη διακυβέρνηση διαδοχικών ξένων δυνάμεων, κυρίως των Φράγκων,(Λουζινιανών) των Ενετών, των Οθωμανών και των Βρετανών.

Οι Ελληνοκύπριοι διεξήγαγαν απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη Βρετανική Διοίκηση από το 1955 μέχρι το 1959 και το 1960, η Κύπρος κέρδισε την ανεξαρτησία της. Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία θα ήταν εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας της χώρας, σύμφωνα με τις σχετικές συμφωνίες και η Βρετανία θα είχε δύο κυρίαρχες Βάσεις.

Η εξουσία θα μοιραζόταν μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων με αναλογία 7:3. Αυτό έδωσε στην Τουρκική μειονότητα του 18%, δηλαδή τους απογόνους των Οθωμανών που κατείχαν το νησί από το 1571 μέχρι το 1878, ποσοστό 30% της εκπροσώπησης στην Κυβέρνηση και στις κρατικές υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, δόθηκε στη μειονότητα δικαίωμα βέτο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπήρξαν για αιώνες ειρηνικές και φιλικές. Ωστόσο, συγκρουόμενα συμφέροντα μετά την ανεξαρτησία, με την Ελληνοκυπριακή πλευρά αποφασισμένη να διατηρήσει την ενότητα του κράτους, και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία, με έντονη παρότρυνση από την Τουρκία, να επιδιώκει την διχοτόμηση, οδήγησαν σε βραχυχρόνιες διακοινοτικές συγκρούσεις το 1963, το 1964 και το 1967 και αποχώρηση, το Δεκέμβριο του 1963, των Τουρκοκυπρίων από την Κυβέρνηση και τη Βουλή.

Τουρκική Εισβολή και Κατοχή
Στις 15 Ιουλίου 1974, η στρατιωτική χούντα, που κυβερνούσε τότε την Ελλάδα, οργάνωσε πραξικόπημα για να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλελεγμένη Κυβέρνηση της Κύπρου.

Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία, καταπατώντας τους διεθνείς κανόνες συμπεριφοράς που καθιερώθηκαν από συνθήκες στις οποίες ήταν συμβαλλόμενο μέρος, εισέβαλε στην Κύπρο δήθεν για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης. Αντ’ αυτού, κατέλαβε το 36% του εδάφους της Κύπρου στο Βορρά- μια πράξη που καταδικάστηκε διεθνώς ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Τουρκία, μόνο 75χλμ (47 μίλια) μακριά από την Κύπρο, είχε επανειλημμένα δηλώσει, για δεκαετίες πριν την εισβολή, και συχνά μετά από αυτή, ότι η Κύπρος είχε μεγάλη στρατηγική σημασία γι’ αυτήν, και έχει περιφρονήσει πληθώρα ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Η εισβολή και κατοχή είχαν καταστροφικές συνέπειες. 28% των Ελληνοκυπρίων εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες. Άλλοι 20.000 Ελληνοκύπριοι που είχαν εγκλωβιστεί στις κατεχόμενες περιοχές εξαναγκάστηκαν σταδιακά με εκφοβισμό και στέρηση των βασικών τους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή. Σήμερα οι εγκλωβισμένοι είναι 576.

Περισσότεροι από 1.600 Ελληνοκύπριοι πολίτες και στρατιώτες εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής και μετά. Πολλοί είχαν συλληφθεί και θεάθηκαν σε φυλακές στην Τουρκία και την Κύπρο, πριν την εξαφάνιση τους. Συνολικά, 1.493 περιπτώσεις έχουν υποβληθεί στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για διερεύνηση, αλλά η τύχη των περισσότερων εξακολουθεί να αγνοείται. Για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος η συνεργασία της Τουρκίας είναι απαραίτητη.

Από την εισβολή, 115.000 περίπου Τούρκοι από την Ηπειρωτική Τουρκία έχουν παράνομα εγκατασταθεί στις κατεχόμενες περιοχές. Η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού καταστρέφεται, ως μέρος μιας πολιτικής για εξάλειψη οποιουδήποτε στοιχείου που να αποδεικνύει τον Κυπριακό του χαρακτήρα και για Τουρκοποίηση του νησιού.

Η μεγάλη εισροή εποίκων έχει επηρεάσει τις συνθήκες διαβίωσης Τουρκοκυπρίων. Η φτώχεια και η ανεργία έχουν αναγκάσει πέραν των 55.000 να μεταναστεύσουν, και τώρα αποτελούν μόνο το 12% του αυτόχθονος πληθυσμού.

Στις 15 Νοεμβρίου 1983 η Τουρκοκρατούμενη περιοχή ανακηρύχθηκε μονομερώς ως ανεξάρτητο «κράτος». Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε σχετικό ψήφισμα, θεώρησε την ανακήρυξη νομικά άκυρη και ζήτησε την ανάκλησή της. Μέχρι σήμερα, καμιά χώρα στον κόσμο, εκτός από την Τουρκία, δεν έχει αναγνωρίσει την παράνομη αυτή οντότητα.

Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος έχουν, μέχρι στιγμής, αποτύχει και οι δύο πλευρές παραμένουν διχασμένες αναφορικά με το είδος της διευθέτησης. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση που θα διασφάλιζε την ενότητα του κράτους και θα προστάτευε την κυριαρχία του. Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, επίσης θα διασφαλίζονταν. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει επίσης έντονα και την αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

Η Τουρκοκυπριακή πλευρά, από την άλλη, επιδιώκει συνομοσπονδία που να αποτελείται από δύο περιοχές με χωριστές κυριαρχίες, οι οποίες να έχουν πολύ χαλαρούς δεσμούς μεταξύ τους και ουσιαστικά να λειτουργούν ως δύο ανεξάρτητα κράτη. Οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να απεμπολήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους στην πλευρά του νησιού που θα ήταν κάτω από Τουρκοκυπριακή διοίκηση, και τα τουρκικά στρατεύματα και οι εξοπλισμοί θα εξακολουθούσαν να είναι στο Βορρά. Οι θέσεις αυτές έχουν υποστηριχθεί πλήρως από την Τουρκία.

Τα Ηνωμένα Έθνη, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν τονίσει ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί για ένα κράτος με μια κυριαρχία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτω από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή δομή. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης τονίσει τη σημασία της αποστρατικοποίησης.

Οικονομία
Ενώ το πολιτικό πρόβλημα παραμένει άλυτο, η οικονομία, που στηρίζεται στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς έχει σημειώσει αξιόλογη ανάκαμψη, ξεπερνώντας τα επίπεδα πριν από την εισβολή. Η Κύπρος είναι σήμερα σημαντικός τουριστικός προορισμός, κέντρο παροχής υπηρεσιών – κυρίως τραπεζικών και ναυτιλιακών – και τηλεπικοινωνιακός κόμβος. Έχει βιοτικό επίπεδο που είναι ψηλότερο ακόμα και από αυτό χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η επίδοση της οικονομίας συγκρίνεται ευνοϊκά με αυτή των περισσοτέρων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει των Διεθνών Δεικτών Ανάπτυξης του 1999, που εκδίδονται από τη Διεθνή Τράπεζα, η Κύπρος κατέχει την 16η θέση διεθνώς όσον αφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης κατά τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν περίπου 3,8%, ενώ ο πληθωρισμός ήταν 2,9% και η ανεργία 3,4%.

Τομέας % Συνεισφορά στο ΑΕΠ (2000)
Πρωτογενής (Κυρίως Γεωργία) 4%
Δευτερογενής (Κυρίως Βιομηχανία και Οικοδομές) 20,6%
Τριτογενής (Υπηρεσίες) 75,4%
Άλλα Οικονομικά Στοιχεία (2000)
Κατά Κεφαλήν Εισόδημα C₤ 8.128,5*
Πληθωρισμός 4,1%
Ρυθμός Ανάπτυξης 5%
Ανεργία 3,5%
Οικονομικά Ενεργός Πληθυσμός 315,400
Επικερδώς Απασχολούμενος Πληθυσμός 295,000

* C¤ 1 = περίπου US$ 1.51, St¤ 1.06 και 1,72 Euro (Απρίλιος
2001)

Διεθνές Εμπόριο και Ναυτιλία
Η Κύπρος έχει αναπτυχθεί σε διεθνές Τραπεζικό και Εμπορικό Κέντρο, με 30 διεθνείς τραπεζικές μονάδες, δύο διαχειριζόμενες τραπεζικές μονάδες και πέραν των 1000 διεθνών επιχειρήσεων που έχουν φυσική παρουσία στο νησί που λειτουργούν στο νησί. Έχει επίσης καταστεί σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και κατέχει την έκτη θέση παγκόσμια ως ναυτιλιακή δύναμη.

Η κεντρική Γεωγραφική θέση του νησιού, το νομικό σύστημα
του νησιού που είναι βασισμένο στο Βρετανικό, η παροχή ενός ευρέως φάσματος επαγγελματικών υπηρεσιών, η εξαίρετη υποδομή, το προηγμένο δίκτυο τηλεπικοινωνιών και η ευρεία γνώση της Αγγλικής γλώσσας είναι μερικοί από τους παράγοντες που έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ενός ιδεώδους εμπορικού κλίματος για ξένες εταιρίες.

Βιομηχανία Ψηλής Τεχνολογίας
Η Κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας με την δημιουργία εκκολαπτηρίων και κέντρου έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Υπηρεσίες
Ο τριτογενής τομέας, ή τομέας των υπηρεσιών, είναι ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος και η συνεισφορά του σήμερα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ( ΑΕΠ ) ανέρχεται στο 75.4%, ενώ απασχολεί το 69% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται ο τουρισμός, οι μεταφορές και οι επικοινωνίες, το εμπόριο, οι τραπεζικές εργασίες, οι ασφάλειες, οι λογιστικές εργασίες, οι κτηματομεσιτικές εργασίες, τα εστιατόρια, η δημόσια διοίκηση, και οι επιχειρηματικές και νομικές υπηρεσίες.

Ο τουρισμός , ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Η συνεισφορά του στο ΑΕΠ είναι 9.4%, ενώ 10.6% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τομέα αυτό.

Το 2000 πάνω από 2.6 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Κύπρο, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, ( 50.7% ), από τις Σκανδιναβικές χώρες, ( 10.8% ), τη Ρωσία και τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης ( 9.8% ), τη Γερμανία ( 8.7 % ), την Ελλάδα, ( 3.7% ) και την Ελβετία ( 2.9% ).
Ο ρόλος της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών αυξάνεται, και με τον τομέα της πληροφορικής να αποτελεί πια μια πραγματικότητα της σύγχρονης καθημερινής ζωής, εκπονούνται σχέδια για προώθηση του νησιού ως διεθνές κέντρο παροχής πληροφοριών.

Βιομηχανία
Η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι 10.8% και παρέχει απασχόληση στο 13.3% του εργατικού δυναμικού. Οι κύριοι τομείς της βιομηχανίας είναι τα τρόφιμα, τα ποτά, τα καπνά, η υφαντουργία, η ένδυση, τα υποδήματα, τα δερμάτινα προϊόντα, τα μεταλλικά, τα χημικά και τα πλαστικά προϊόντα.

Εισαγωγές
Οι κύριες εισαγωγές είναι πρώτες ύλες, καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά αγαθά, μεταφορικός εξοπλισμός και καύσιμα. Το 2000 51.7% των συνολικών εισαγωγών ήταν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο ( 10.8% ), την Ιταλία ( 8.8% ), την Ελλάδα ( 8.6% ), τη Γερμανία ( 7% ) και τη Γαλλία ( 4.4%). Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ ανέρχονταν στο 10.6% του συνόλου, ενώ από την Ιαπωνία στο 5.8%.

Εξαγωγές
Τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα είναι είδη ένδυσης, υπόδησης, φάρμακα, τσιμέντο, τσιγάρα, έπιπλα, προϊόντα χάρτου, κρασιά, πατάτες και εσπεριδοειδή. Το 2000 48% των εγχώριων εξαγωγών προορίζονταν για χώρες της ΕΕ, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο ( 17.2% ), την Ελλάδα ( 9.5% ), τη Γερμανία ( 6.3% ). Επίσης 24.3% των εξαγωγών ήταν για Αραβικές χώρες, ενώ 7.8% για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Διαμετακομιστικό Εμπόριο
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κύπρος αναπτύχθηκε σε σημαντικό κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου με ένα μεγάλο όγκο επανεξαγωγών να προορίζεται για τις νεοεμφανιζόμενες αγορές της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Γεωργία
Η συνεισφορά της γεωργίας στο ΑΕΠ το 2000 ήταν 3.5% και απασχολεί το 8.3% του εργατικού δυναμικού.

Οι κύριες καλλιέργειες είναι πατάτες, άλλα λαχανικά, σιτηρά, εσπεριδοειδή, σταφύλια και ελιές. Στον τομέα της κτηνοτροφίας εκτρέφονται κυρίως βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι και πουλερικά. Η παραγωγή ψαριού προέρχεται κυρίως από την παράκτια αλιεία, την αλιεία τρατών και την ιχθυοκαλλιέργεια.

Φυσικοί πόροι
Οι φυσικοί πόροι του νησιού είναι ο χαλκός, ο γύψος, η ξυλεία, τα μάρμαρα, ο πεντονίτης, χρωστικές ουσίες , αλλά κανένα από τα πιο πάνω δεν βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες.

Το νερό είναι σπάνιος πόρος στην Κύπρο. Το πρόβλημα επιλύθηκε με τη δημιουργία υδατοφρακτών και σταθμών αφαλάτωσης.

Περιβάλλον
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σημαντική πτυχή της οικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας.

Η νομοθεσία για το περιβάλλον προσαρμόζεται με την αντίστοιχη της ΕΕ και αναμένεται ότι θα εναρμονιστεί πλήρως περί το τέλος του 2002.

Υγεία και κοινωνική ευημερία
Δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε κυβερνητικά νοσοκομεία παρέχεται σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, σε δημόσιους υπαλλήλους και σε πρόσφυγες. Υπάρχουν επίσης 103 ιδιωτικές κλινικές με 1.545 κλίνες και ένα μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων που παρέχει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών υπηρεσιών. Για κάθε 357 άτομα αντιστοιχεί ένας γιατρός.

Ένα πλήρες σχέδιο κοινωνικών ασφαλίσεων καλύπτει κάθε εργαζόμενο άντρα ή γυναίκα και τους εξαρτώμενους τους. Τα ωφελήματα και οι συντάξεις του Σχεδίου καλύπτουν την ανεργία, την ασθένεια, τη μητρότητα, τη χηρεία, τα εργατικά ατυχήματα, την τρίτη ηλικία και το θάνατο.

Υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ευημερίας που παρέχονται από την Κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν κέντρα παροχής ολοήμερης φροντίδας σε παιδιά, φροντίδα σε ηλικιωμένα άτομα στα σπίτια τους, διευκολύνσεις για τους ανάπηρους, δωρεάν στέγαση σε πρόσφυγες, επίδομα ενοικίου και οικονομική ενίσχυση σε κοινοτικές οργανώσεις.

Παιδεία
Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας. Η στοιχειώδης και μέση εκπαίδευση είναι δωρεάν. Η Κύπρος έχει ένα Πανεπιστήμιο και 34 κολέγια και ινστιτούτα για περαιτέρω εκπαίδευση.

Η Κύπρος κατατάσσεται πολύ ψηλά σε σχέση με τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, το 2000 το 70% των αποφοίτων της μέσης εκπαίδευσης συνέχισε τις σπουδές του. Πάνω από τους μισούς φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελλάδα (53%), το Ηνωμένο Βασίλειο ( 23% ) και τις ΗΠΑ
( 14% ).

Το ακαδημαϊκό έτος 1999/2000 53% των φοιτητών που σπούδαζαν στο εξωτερικό και 57% των φοιτητών που σπούδαζαν σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο ήταν γυναίκες.

Κουλτούρα
Η πολιτιστική ζωή εκφράζεται μέσω των εικαστικών τεχνών. Η λογοτεχνία, η ποίηση, τα κονσέρτα, η όπερα, ο χορός, η ζωγραφική και η γλυπτική είναι μερικές από τις εκφάνσεις της. Υπάρχουν επίσης μερικά μουσεία και πινακοθήκες.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Η ελευθερία της έκφρασης και ο πλουραλισμός στα ΜΜΕ κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία περί τύπου και της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Προς το παρόν υπάρχουν :
· Οκτώ καθημερινές και μεγάλος αριθμός εβδομαδιαίων εφημερίδων και περιοδικών.
· Επτά τηλεοπτικοί σταθμοί παγκύπριας εμβέλειας και τέσσερις τοπικοί.
· Εννιά ραδιοφωνικοί σταθμοί παγκύπριας εμβέλειας και 32 τοπικοί.
· Ένα πρακτορείο ειδήσεων (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ))