Ηροδότου αληθινές Ιστορίες: Το κόκκινο τριαντάφυλλο!
Καθόταν σταυροπόδι κάτω στο πάτωμα του μικρού μπαλκονιού του διαμερίσματος της, κρατώντας με τα χέρια τα μεταλλικά κάγκελα και με το πρόσωπο σφηνωμένο στα κάθετα σίδερα. Κοίταζε με ένα απλανές βλέμμα προς ένα συγκεκριμένο σημείο. Ή πιο σωστά, προς το απέναντι δικό μου μπαλκόνι. Φαινόταν καθαρά πως είχε πλαντάξει στο κλάμα…!
ΤΙ ΘΥΜΗΘΗΚΑ!
Κάθε φορά που περνώ με το αυτοκίνητο από την οδό Ιπποκράτους στον αριθμό «τάδε» στην Αθήνα, ελαττώνω ταχύτητα. Σχεδόν σταματώ, φέρνοντας στο μυαλό μια χαρούμενη φάτσα, ένα γελαστό πρόσωπο, που το στόλιζε συνήθως ο φιόγκος μιας άσπρης κορδέλας στην ξανθή κοτσίδα των μαλλιών της. Ήταν το πρόσωπο της Ελισάβετ. Μα συνάμα, χαμογελώ κι εγώ.
Αλλά το πρόσωπο της Ελισάβετ, δεν ήταν αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση. Η Ελισάβετ ήταν θαυμάστρια της Ρίτας Σακελαρίου, αφού ήξερε στην κυριολεξία όλα τα τραγούδια της μεγάλης αυτής Ελληνίδας τραγουδίστριας! Τα τραγουδούσε δυνατά και είχε υπέροχη φωνή, κάθε στιγμή της ημέρας αλλά και τα βράδια ακόμα, μα κανένα γείτονα δεν άκουσα να ενοχλείται! Περιμέναμε όλοι να ακουστεί η φωνή της κι ας είχα εγώ διάβασμα κι ας είχα ανάγκη ύπνου γιατί το πρωί είχα να δώσω εξετάσεις. Εξ αιτίας της έμαθα και εγώ τα τραγούδια. Φοιτητής του Πολυτεχνείου τότε, στα εικοσιένα μου χρόνια και η Ελισάβετ τελείωνε το Λύκειο. Άνοιγα την μπαλκονόπορτα του διαμερίσματος και η Ελισάβετ έβγαινε από το δικό της και με χαιρετούσε. Κουβεντιάζαμε από τα μπαλκόνια μας συχνά, η Ελισάβετ ήταν μαθήτρια μα από αυτά που μου έλεγε, μισούσε περιέργως τα μαθηματικά, την φυσική και τα παρόμοια. Λάτρευε όμως το τραγούδι!
ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ!
«Αν κάνω άτακτη ζωή»…! Αντηχούσε μέσα στα άγρια μεσάνυχτα η φωνή της να συνοδεύει το πικάπ και άνοιγα την μπαλκονόπορτα! Η Ελισάβετ στο δωμάτιο του απέναντι φωτισμένου διαμερίσματος έδινε ρέστα. Δεν είχα ανάγκη να πάω στα μπουζούκια να ακούσω και να δω την Σακελαρίου! Στο κρύο και στη ζέστη, μέρα και νύχτα, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, η φωνή της έφτανε μακριά μέχρι φαντάζομαι, στην Ακαδημίας και την Πανεπιστημίου. Αυτή ήταν η Ελισάβετ. Ένα κορίτσι «έξω καρδιά»! Δεν είχα ρωτήσει ποτέ για την καταγωγή της. Ώσπου μια μέρα…
- «Από πού είσαι Ελισάβετ;», την ρώτησα στο δρόμο.
- «Από την Ρωσία!», μου απάντησε.
- «Κι εσύ;», ρώτησε αυτή.
- «Από την Κύπρο, την Λεμεσό», το άκουσε και επιδοκιμαστικά, χαμογέλασε.
Ο ΜΑΥΡΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ
Ο Ιούλιος του 1974, ήταν καταστροφικός. Τα γεγονότα της χρονιάς εκείνης είναι γνωστά. Και γνωστό επίσης είναι πως με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, οι περισσότεροι φοιτητές πήγαμε στον τόπο μας. Το πραξικόπημα, η εισβολή των Τούρκων, η επιστράτευση, οι αιχμάλωτοι, οι αγνοούμενοι, οι σκοτωμένοι, η κατεχόμενη πατρίδα μας, μας στιγμάτισε. Ένας λύκος επιτέθηκε στα πρόβατα. Μπήκε στο ανυπεράσπιστο μαντρί από μια πόρτα που την άνοιξαν οι ηλίθιοι. Και μέχρι σήμερα ο λύκος είναι εκεί και τα πρόβατα που επέζησαν δυστυχώς άρχισαν να ξεχνούν. Αλλά το θέμα μας είναι η Ελισάβετ. Συνεχίζω, πού καταλήγω όμως;
Η μπαλκονόπορτα του διαμερίσματός μου έμεινε κλειστή. Από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. Η Ελισάβετ το είχε συνειδητοποιήσει και το χώνεψε πως δεν θα άκουγε ποτέ πια το τρίξιμο από το άνοιγμα της ξύλινης περσιδωτής τρίφυλλης πόρτας. Είχε κυριολεκτικά απογοητευτεί. Θα ήμουν ίσως μακαρίτης; Τόσα και τόσα θα είχε ακούσει!
ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΚΟΝΟΠΟΡΤΑΣ!
Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1974, μετά από ένα ταξίδι 42 ωρών με το καράβι, ξανάνοιγα την μπαλκονόπορτα. Ήταν γύρω στις έντεκα η ώρα το πρωί. Δεν περίμενα να δω κανέναν ή ακόμα περισσότερο ν’ ακούσω την… «Ρίτα Σακελαρίου» να τραγουδά, αφού παντού στην Ελλάδα, η ατμόσφαιρα αν και… πανηγυρικά επαναστατική μετά την μεταπολίτευση, ήταν θλιμμένη, σκεπασμένη με ομίχλη και καταχνιά παρόλο που το καλοκαίρι καλά κρατούσε ακόμα, Σεπτέμβριο μήνα. Αλλά είπαμε πως ήταν το 1974. Με το αβέβαιο μέλλον μπροστά μας.
Μα η Ελισάβετ; Ήταν εκεί. Από τα περσιδωτά φύλλα, πριν τα ανοίξω, αυτά είδα.
«Καθόταν σταυροπόδι κάτω στο πάτωμα, του μικρού μπαλκονιού του διαμερίσματος της, κρατώντας με τα χέρια τα μεταλλικά κάγκελα και με το πρόσωπο σφηνωμένο στα κάθετα σίδερα. Κοίταζε με ένα απλανές βλέμμα προς ένα συγκεκριμένο σημείο. Ή πιο σωστά, προς το απέναντι δικό μου μπαλκόνι. Φαινόταν καθαρά πως είχε πλαντάξει στο κλάμα…!»
Το τρίξιμο από το άνοιγμα της μπαλκονόπορτας σήμανε συναγερμό! Την Ελισάβετ πρέπει να την είχε διαπεράσει ηλεκτρικό ρεύμα! Έβγαλε μια φωνή που μέχρι σήμερα την ακούω και μου τρυπά τα τύμπανα των αυτιών. Δεν θυμάμαι τι μου φώναξε! Η μητέρα της έντρομη βγήκε και αυτή έξω.
- «Επιτέλους!», αυτή ήταν η φωνή της μάνας της!
Με χαιρέτησε η Ελισάβετ, με καλωσόρισε με λυγμούς από το μπαλκόνι της και έκρυψε με τα χέρια της το κλαμένο της πρόσωπο. Μπήκε τρέχοντας στο δωμάτιο της. Σε πέντε – δέκα λεπτά…
«Ιστορία μου, αμαρτία μου!», η φωνή της – μαζί με την φωνή της Σακελαρίου στο πικάπ- ακούστηκε όπως την θυμόμουν αφού σίγησε 74 μέρες! Και η ένταση στο 24…!
- «Θα σου εξηγήσω μια άλλη φορά παιδί μου», μου είπε η μητέρα της. «Ευτυχώς που σε είδε πως γύρισες»!
Δεν μου εξήγησε όμως ποτέ! Πριν φύγω για άλλη περιοχή της Αθήνας, είπα πως θα ήταν σωστό να τους επισκεφθώ στο σπίτι τους για πρώτη και μοναδική φορά και να τους χαιρετήσω. Η Ελισάβετ έλειπε, μα όταν μετά από λίγο εμφανίστηκε, κρατούσε στο χέρι και μου το έδωσε, ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Δεν κατάλαβα γιατί. Ή μάλλον… κατάλαβα αργά.
Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ!
Αν ξαναείδα την Ελισάβετ; Όχι! Μετά από πέντε έξι μέρες, έφυγα για άλλες γειτονιές αφού το διαμέρισμα μου είχε προ πολλού γίνει… στόχος, για τις προ της Τουρκικής εισβολής φοιτητικές περιπέτειες! Διαβάστε την αληθινή ιστορία του Ηρόδοτου «Ο απλήρωτος λογαριασμός!». Θα καταλάβετε.
Σήμερα, παρόλο που δεν πέρασα από την οδόν Ιπποκράτους, ξαναθυμήθηκα την Ελισάβετ. Ας είναι καλά το «youtube». Τυχαία έπεσα στο τραγούδι «Ιστορία μου, αμαρτία μου»! Αυτό που (μου) τραγούδησε η Ελισάβετ όταν με ξαναείδε… ζωντανό στο μπαλκόνι μου.
Το κόκκινο τριαντάφυλλό της, μετά από λίγες μέρες, μαραμένο πετάχτηκε στα σκουπίδια. Η μοίρα των λουλουδιών, όταν πια έχουν μαραθεί. Και ιδίως όταν δεν υπάρχουν αισθήματα.
Ηρόδοτος Χρυσάνθου
Ηρόδοτε καλημέρα. Άλλη μία όμορφη ιστορία η οποία παραμένει ανεξίτηλη από τον χρόνο σε μία εποχή που οι ηλίθιοι έκαναν κακό στην μαρτυρική Κύπρο. Το τριαντάφυλλο της Ελισάβετ μπορεί να ξεράθηκε η κίνησή της όμως θα υπάρχει για πάντα!!
Μάκη, αυτό που έγραψα και σε άλλους φίλους σαν απάντηση στα σχόλιά τους είναι πως, εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε οποιαδήποτε άλλη σκέψη παρά μόνον από αυτήν της επιβίωσης. Ήρθαμε από την Κύπρο με χίλια ζόρια, χωρίς χρήματα, χωρίς τα βασικά είδη για φαγητό, μετά από σχεδόν τρεις μήνες στην επιστράτευση, με την αγωνία των αγνοουμένων, των αιχμαλώτων, των νεκρών της Τουρκικής εισβολής και το κυριότερο με την αβεβαιότητα της ύπαρξης της Κύπρου σαν κράτος. Η αληθινή μου ιστορία δείχνει πως, ευτυχώς που είχαμε το μυαλό μας μέσα στο κεφάλι και όχι πάνω από αυτό! Οτιδήποτε άλλο θα ήταν επιεικώς… πολυτέλεια!
Λένια – Λεμεσός
Μήνυμα μέσω Viber – 07 Ιουλίου 2024
—————————————————–
Ηρόδοτε μου γειά σου! Πολύ τρυφερή και συγκινητική η ιστορία! Δεν σου το κρύβω δάκρυσα…! Όμως πώς άντεξε η καρδιά σου και δεν μίλησε;
Απάντηση στο σχόλιο της Λένιας
——————————
Εκείνη την δύσκολη περίοδο Λένια, επειδή την έζησες κι εσύ, ο μοναδικός μας στόχος ήταν να τελειώσουμε τις σπουδές μας. Το κόκκινο τριαντάφυλλο, μπορεί να μαράθηκε και να πετάχτηκε στα σκουπίδια, δεν σταμάτησε όμως ποτέ να έχει την δική του σημασία. Μπορεί να επήλθε ο ακαριαίος του θάνατος σε ένα τενεκέ των σκουπιδιών, δεν έπαψε όμως να μυρίζει ξεχωριστά και να αναδύει το άρωμά του μέσα από τον σωρό των σκουπιδιών! Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο είμαι βέβαιος πως όλοι πήραμε. Αν έζησε ή όχι, εξαρτάται από τις περιστάσεις και το “τυχερό” του καθενός! Εύχομαι όσοι έζησαν μια τέτοια παρόμοια ιστορία, να αισθάνονται τυχεροί γιατί ποτέ δεν θα την ξεχάσουν!
Φίλε Ηρόδοτε,
Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο που μαράθηκε πριν πενήντα τόσα χρόνια αλλά δεν ξηράθηκε εδώ και τόσα χρόνια ! Καλά δεν τα λέω:
Κάτι υπονοείς Ντίνο! Στην συγκεκριμμένη περίπτωση, αφού μαράθηκε…, επήλθε και ο θάνατος!
Οι γοητευτικοί άνδρες Ηρόδοτε γίνονται δέκτες λατρείας με όλους τους τρόπους! Εμμέσως μας το θύμισες και περιμένεις να το επισημάνουμε! Ε ναι, το καταλάβαμε! Άνοιξε πάλι το μπαούλο και στείλε και άλλες ιστορίες τέτοιες για να το καταλάβουν και όσοι δεν το έπιασαν με την πρώτη!
Νίκο, είσαι… πονηρός! Αλλά κι εσύ δεν πας πίσω από ιστορίες! Τι γύρευες στο Κτίριο Γκίνη, την ώρα που τελειώναμε το μάθημα;
Εντάξει, θα βγάλω κι άλλες ιστορίες από το “αραχνιασμένο” μπαούλο μου αλλά… υπάρχει και η Βάσω δίπλα μου και με κατασκοπεύει!
Φίλε Ηρόδοτε,
Πολύ τρυφερή ιστορία, κάπου στην Ελλάδα θα είναι η Ελισάβετ και να τραγουδά ακόμα τα αγαπημένα της (ίσως το πιο αγαπημένο απ´ όλα της Ρίτας Σακελαρίου «ένα τραγούδι πες μου ακόμα»). Ίσως και να διαβάζει την στήλη σου. Αφιέρωμα το τραγούδι αυτό όπου και να ‘ναι!
Χαίρε αγαπημένε φίλε Ντίνο!
Μακάρι να είναι καλά, σε όποιο μέρος και να βρίσκεται! Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να μάθω νέα της! Ήταν όμως ένα κορίτσι από αυτά που ονομάζουμε “έξω καρδιά”, αυθόρμητη και μάλλον ολίγον… αθυρόστομη! Δεν την συγκρατούσε κανένας! Η μάνα της από αυτά που μου έλεγε η ίδια, την φοβόταν! Παρόλα αυτά, φύλαγε για το φινάλε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, που πρέπει να είναι κάποιος βλάκας για να μην γνωρίζει τι σημαίνει! Αλλά διερωτήθηκα πολλές φορές, πόσο πολύ θα υπέφερε βλέποντας απέναντι της τις μπαλκονόπορτες κλειστές. Τόσο πολύ κλάμα εγώ δεν είδα και δεν θα το ήθελα κιόλας, να έχει ποτέ ρίξει κανένας για μένα!
Όμως Ντίνο, η εποχή εκείνη ήταν πολύ δύσκολη, δεν ήξερε κανένας τι θα μας ξημέρωνε! Εμάς μας απασχολούσε η επιβίωση. Ότι και να αισθανόταν η Ελισάβετ, το έβγαλε φανερά και ξάστερα από μέσα της και μάλιστα μπροστά στην μητέρα της. Έχω την εντύπωση πως ήταν ορφανή ή παιδί χωρισμένων γονιών. Δεν τον είδα και δεν άκουσα ποτέ κάτι για τον πατέρα της. Ευτυχώς που ήρθαν έτσι τα γεγονότα γιατί ποιος ξέρει αν θα γραφόταν σήμερα αυτή η αληθινή ιστορία!
Ότι πιο ρομαντικό, υπάρχει όταν θέλεις να δείξεις κάτι, είναι ένα λουλούδι. Ούτε χρυσάφια, ούτε αρώματα, μήτε ρούχα και παπούτσια. Μόνο ένα “τριαντάφυλλο” θα μιλήσει κι ας μην έχει φωνή! Και μάλιστα όταν είναι κόκκινο🌹
Αντιγόνη – Μήνυμα μέσω Viber
05 Ιουλίου 2024
————————
Καλημέρα! Πολύ συγκινητική η ιστορία με την Ελισάβετ! Άλλα χρόνια πολύ διαφορετικά , πιο ανθρώπινες οι συνθήκες, άλλες συνήθειες…. νιάτα, με ότι, αυτό συνεπάγεται.
Απάντηση στο σχόλιο της Αντιγόνης
———————————
Έτσι είναι Αντιγόνη, τα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα, τα νιάτα γίνονται… ανάμνηση και οι σημερινές συνθήκες της ζωής όλων μας είναι επιεικώς απάνθρωπες! Κυρίως όμως χάθηκε ο ρομαντισμός και ο έρωτας.
Ανέκαθεν το… «κόκκινο τριαντάφυλλο», γινόταν… «ο απλήρωτος λογαριασμός» της… «ιστορίας μου, αμαρτίας μου»!
Πίστεψε με, το γνωρίζω από… πρώτο χέρι!
Θα το θεωρούσα δυστύχημα εάν ο φίλος μου ο Μάριος δεν τα γνώριζε όλα αυτά και τα παρόμοιά τους, από πρώτο χέρι! Εσύ, από αυτά τα λίγα που ξέρω, πρέπει να καταλάβεις θέση στο βιβλίο Γκίνες! Και δεν υπερβάλλω!🤣🤣🤣
…υπερβολές‼️‼️‼️…
…😂😂😂😂😂😂😂…
Αφού είναι υπερβολές, θα τα βγάλω όλα στη φόρα!
Ούρσουλααααα….!
Συγκλονιστικό Ηρόδοτε! Από αυτά που μας φέρνουν στο μυαλό παλιές θύμισες❣
Ένας καλός φίλος Κύπρο, συνάδελφος στην Εταιρεία μας, μου είπε παλαιότερα ότι εάν μπορούσαμε να γράψουμε ο καθένας τις εμπειρίες και τα γεγονότα της ζωή του, θα χρειαζόμασταν ο καθένας μας εκατό ζωές! Νομίζω πως έχει δίκιο.
Καλημέρα και χαιρετισμούς!
Φυσικά και έτρεφε αισθήματα για σένα η Ελισάβετ. Πολύ όμορφη και συγκινητική ιστορία, σε μια ταραγμένη εποχή για την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα.
Χαίρε Θανάση!
Το είχα ασφαλώς αντιληφθεί, αλλά φίλε μου όταν το κατάλαβα ήταν αργά! Εγώ είχα μπροστά μου στόχο να σπουδάσω. Και το Μετσόβιο δεν ήταν παίξε – γέλασε!