Ηροδότου αληθινές Ιστορίες: Τα Θυρανοίξια!
- «Βασιλική πρέπει να σου πούμε ένα νέο. Χθες το βράδυ σε «χαρτώσαμε» (αρραβωνιάσαμε). Με τον Γιώργο του Χρύσανθου».
Κάπως έτσι ή ακριβώς έτσι ξεκίνησε η ιστορία και με κάθε ειλικρίνεια την παραθέτω, όπως μου την ιστόρησε πριν από 4-5 μήνες ο πατέρας μου, που διάγει αισίως σχεδόν το εκατοστό έτος της ηλικίας του.
Ήταν Σάββατο 18 Μαΐου του 1946. Ο παππούς μου ο Λάμπρος και η γιαγιά η Θεονίτσα, γονείς της μάνας μου, χωρίς πολλές άλλες διαδικασίες και οποιαδήποτε ετοιμασία συναντήθηκαν με τους γείτονες τους, τον παππού Χρύσανθο και την γιαγιά Αρετή. Η μάνα μου ήταν 18 χρονών. Κοιμόταν νωρίς όπως συνήθιζε τότε ο κόσμος, χωρίς τις τηλεοράσεις, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τότε που δεν υπήρχαν καφετέριες και εστιατόρια, μουσικά κέντρα και τα παρόμοια. Δεν ήξερε τίποτε για την συνάντηση. Δεν της είχαν αναφέρει πως κάτι… σχεδιάζανε γι’ αυτήν, χωρίς αυτήν! Κάπου στο Ζακάκι, που ήταν τότε όπως συνήθιζε να το αποκαλεί ο κόσμος ο λαχανόκηπος της Λεμεσού.
Η μάνα μου δεν έδειξε σημάδια έκπληξης, ούτε αντίρρησης.
- «Α, εντάξει είναι!», απάντησε μόλις άκουσε το νέο από τους γονείς της!
Η Κυριακή ήταν μπροστά τους. Για τους φρεσκο – χαρτωμένους ήταν μια χαρούμενη μέρα, αλλά και όλους τους Ζακακιώτες, αφού αυτή την ημέρα ήταν προγραμματισμένα τα Θυρανοίξια της Εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας. Όλοι έπρεπε να πάνε στην Εκκλησία, τα εγκαίνια θα γινόντουσαν με τελετάρχη τον Μητροπολίτη Πάφου και Τοποτηρητή Κιτίου τον Λεόντιο Γ’ με την παρουσία πολλών άλλων επισήμων απ’ όλη την επαρχία της Λεμεσού. Η Εκκλησία ήταν ζωσμένη με άσπρες κορδέλες. Η εικόνα εξαιρετική.
Οι Συμπέθεροι και με το νέο ζευγάρι μαζί, έβαλαν τα καλά τους ρούχα και πήγαν στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Δεν είναι ανάγκη να σας πω ότι, οι ευχές στο νέο ζευγάρι έπεφταν βροχή. Η χαρούμενη μέρα συνεχίστηκε και μετά τα Θυρανοίξια. Το τραπέζι το μεσημεριανό, οι συγγενείς που το έμαθαν και ήρθαν να ευχηθούν έδωσαν ένα πανηγυρικό χρώμα σε μια αγροτική περιοχή που το μόνο που μπορούσε να καυχηθεί πως είχε, ήταν τα σύκα και τα φρέσκα ζαρζαβατικά που καθημερινά τάϊζαν την πόλη της Λεμεσού! Κι οι κάτοικοι του χωριού, αν ήταν τριακόσιοι…
Σήμερα όμως, έχει το Λιμάνι της Λεμεσού, το Καζίνο, Υπεραγορές κλπ.
Η ιστορία μας, ευτυχώς δεν τελειώνει εδώ! Η συνέχεια έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού πριν από τέσσερις με πέντε μήνες, ο πατέρας μου μέσα από τα συνηθισμένα οράματά του λόγω της άνοιας που τον βασανίζει λόγω της ηλικίας του, μου διηγήθηκε πως μετά τα αρραβωνιάσματα, ο παππούς μας ο Λάμπρος έτρεξε στο μοναδικό που υπήρχε τότε Τεχνικό Γραφείο στο Ζακάκι, να βγάλει σχέδια για το σπίτι της κόρης του! Η προίκα των γονιών στην κόρη τους.
Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στο οικόπεδο που θα χτιζόταν το σπίτι! Όλοι οι χωριανοί μαζεύτηκαν για να βοηθήσουν στην κατασκευή, που ήταν από πλίνθους (πλιθάρια). Άλλοι ζύμωναν το χώμα με τα άχυρα, άλλοι έσκαβαν τα θεμέλια, άλλοι άπλωναν τους φρέσκους πλίνθους στον ήλιο και οι γυναίκες έψηναν τους καφέδες και κερνούσαν τα γλυκά και τα παρόμοια στους τεχνίτες και όχι μόνον! Καλοκαίρι ήταν, ζέστη μπόλικη, η δουλειά όμως γινόταν γρήγορα και το σπίτι άρχισε να παίρνει σχήμα και μορφή και φαινόταν πως σύντομα θα ολοκληρωθεί. Ήταν Αύγουστος του 1946.
Έτοιμο ήταν το σπίτι, αλλά δίχως την κεραμοσκεπή, μια ξύλινη κατασκευή από ζευκτά που δυστυχώς καθυστερούσε και το πλίνθινο σπίτι έμενε χωρίς σκεπή. Οι τοίχοι του ήταν απροστάτευτοι. Ώσπου…,
Μια καλοκαιρινή μπόρα, μια ισχυρή καταιγίδα μέσα στον Αύγουστο κατέστρεψε ότι είχε χτιστεί! Οι πλίνθινοι τοίχοι έπεσαν, και το οικόπεδο είχε μετατραπεί σε χώρο μπάζων! Φτου κι από την αρχή! Ο παππούς ο Λάμπρος έτρεξε με θυμό στο Τεχνικό Γραφείο που έβγαλε τα σχέδια. Το και το…, το φταίξιμο είναι δικό σας!
- Δεν φταίμε κύριε Λάμπρο εμείς, αφήσατε τους τοίχους χωρίς τα ζευκτά και την σκεπή που θα διατηρούσαν την κατασκευή όλη ασφαλή σε περίπτωση βροχόπτωσης. Φταίει ο… Εργολάβος!
Βέβαια από αρχαιοτάτων χρόνων έφταιγε ο Εργολάβος, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση του έτους 1946, δεν υπήρχε πιθανότητα να οδηγήσεις το έργο σε… δικαστικές περιπέτειες. Εργολάβος ήταν όλο το χωριό, που ο καθένας καλοπροαίρετα πήγε να βοηθήσει και να δώσει τα φώτα του και τις γνώσεις του σε μια κατασκευή σύνθετη και κάπως δύσκολη. Ξέρετε τώρα, ο κουμπάρος του συμπέθερου στο τάδε χωριό μου είπε ότι έτσι πρέπει να γίνει… Και έτσι ακριβώς γινόταν!
Ξανάρχισαν οι εργασίες, μπήκαμε στον Σεπτέμβριο, οι πλίνθινοι τοίχοι επιτέλους δέθηκαν με τα ξύλινα ψαλίδια, η κεραμοσκεπή ολοκληρώθηκε χωρίς τις επιπτώσεις της… κλιματικής αλλαγής και ένα πανέμορφο σπίτι φανερώθηκε πάνω στον δρόμο. Εδώ που τον Οκτώβριο του 1946, έγινε ο γάμος του Γεωργίου και της Βασιλικής. Δυστυχώς η ημερομηνία του γάμου δεν έγινε γνωστή, θέλει έρευνα…!
Σ’ αυτό το σπίτι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους, η Αντρούλλα, ο Ηρόδοτος και ο Ευγένιος. Σ’ αυτό το σπίτι που θεωρείτο τότε έπαυλη και ποιοι δεν πέρασαν, Δήμαρχοι, Μητροπολίτες, Καθηγητές και Δάσκαλοι, φτωχοί και πλούσιοι, δημόσια άτομα της Κοινωνίας της Λεμεσού που δεν είναι της ώρας να αναφέρω. Ένα σπίτι που και σήμερα ακόμα πάνω στον κεντρικότερο δρόμο της Λεμεσού, την Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, φανερώνει την ομορφιά της παλιάς εποχής. Της γνήσιας και της άδολης. Της γραφικής και της παραδοσιακής.
Γράφτηκε αυτή η αληθινή ιστορία με αμφιβολία που είχα, κατά πόσον τα χαρτώματα του «Γιώρκου και της Βασιλικής» έγιναν στις 18 Μαΐου του 1946. Ρώτησα τον πατέρα μου ο οποίος μετά από πολλή προσπάθεια μου είπε:
- Η ημερομηνία που αναγράφεται στην πινακίδα μέσα στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας όταν έγιναν τα εγκαίνια της είναι 19 Μαΐου. Το προηγούμενο βράδυ, χωρίς να το ξέρει η μάνα σου, πήγαν οι γονείς μου και την ζήτησαν από τους γονείς της».
Πήγα χθες στην εκκλησία και έβγαλα την φωτογραφία που βρίσκεται στην κορυφή.
Εδώ άρχισε η ιστορία μας. Εύχομαι να μην τελειώσει σύντομα. Ο Γιώργος έχασε την Βασιλική του στις 6 Ιανουαρίου του 1998. Έκτοτε τον συντροφεύουν οράματα πως κάθεται δίπλα του και κουβεντιάζουν, μας παρακαλεί να μην τον διακόψουμε από την συνομιλία, πάντα σεβόμαστε και υπακούμε. Σε έναν άνθρωπο που μέχρι τα 93 του χρόνια οδηγούσε με πιστοποιητικά ικανότητας από τους γιατρούς και στο καφενείο δεν είχε φίλους υπέργηρους παρά μόνον σαραντάρηδες που τους χάριζε ιστορίες γέλιου και ποτέ δεν έλεγε ψέματα. Σε ένα άνθρωπο που δυο – τρία χρόνια πριν (2022), δεν κοιμήθηκε το βράδυ γιατί αγωνιούσε για τον Απόλλωνα Λεμεσού, Κυριακή πρωί ήταν, αν θα νικούσε στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος τον Άρη για να στεφθεί πρωταθλητής. Και ναι, το βράδυ εκείνο της 15 Μαΐου του 2022, ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος πάνω στη γη!
Γράφω σήμερα αυτή την αληθινή ιστορία, με απέραντο σεβασμό στον άνθρωπο που μας μεγάλωσε σε μια περίοδο που η Κυπριακή κοινωνία πέρασε και περνά μέσα από συμπληγάδες. Την γράφω σήμερα γιατί πριν από δυο τρεις μέρες μου είπε επιτακτικά:
- Ευτυχώς που ήρθες! Πάρε με σε παρακαλώ από εδώ, θέλω να φύγω να πάω στο σπίτι μου στο Ζακάκι!
Ηρόδοτος Χρυσάνθου
Αντιγόνη – Σχόλιο στο Viber
8 Οκτωβρίου 2024
—————————————-
Εικόνες μιας άλλης εποχής που δεν ξανάρχεται. Εικόνες ανθρωπιάς, αγάπης , αλληλεγγύης , φιλίας…κ.α, που δύσκολα βρίσκεις σήμερα (ίσως και καθόλου) !!
Ο πατέρας σου πρέπει να είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος!!! Να είναι καλά!!!
Να ζήσει ακόμη πιο πολλά χρόνια!!! Ξέρεις, κάποιοι άνθρωποι και μόνο με την παρουσία τους είναι απαραίτητοι και ας μην μπορούν να κάνουν κάτι λόγω της ηλικίας τους. Κι εσείς να έχετε την ευχή του!
Απάντηση στο σχόλιο της Αντιγόνης
———————————
Όχι μόνον δεν ξανάρχονται, αλλά φαίνεται πως αρχίσαμε να τις ξεχνούμε κιόλας! Όμως ας μην είμαστε απόλυτοι και απαισιόδοξοι. Τότε, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 15 χρόνια πιο χαμηλός από τον σημερινό. Διαλέγουμε και παίρνουμε!
Ο Γιώρκος του Χρύσανθου. Ένα όνομα μια ιστορία. Ή μάλλον χίλιες ιστορίες.
Δυστυχώς θείε, με την πορεία της κοινωνίας, τον εξευτελισμό των αξιών και την τάση για αποξένωση, νιώθω πως είμαστε ανάξιοι να συνεχίσουμε την υστεροφημία του. Ευχαριστούμε που δημοσίευσες αυτή την ιστορία. Δεν την γνώριζα.
Ανυπομονώ για την επόμενη.
Καλημέρα Γιώργο,
Δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να καταγράψουμε περισσότερες ιστορίες του παππού σας. Έχω ακόμα μία ιστορία, την επεξεργάζομαι.
Αγαπητέ μας Κε Ηρόδοτε,
Οι πραγματικές ιστορίες είναι οι ομορφότερες στην ζωή μας και οι παλιές ξεχωριστές, χωρίς καμία σχέση με τις σημερινές…!
Πραγματικά τα γράφετε τόσο όμορφα που μας συγκίνησε η ωραία οικογένεια και όλοι οι κάτοικοι του χωριού που συμμετείχαν πάντα σε χαρές και ανάγκες, όπως ακόμα και να χτίσουν ένα σπίτι … σαν μία μεγάλη οικογένεια !!
Καλημέρα κα Μαρία,
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Είναι γεγονός πως παλαιότερα υπήρχε αλληλοκατανόηση και σεβασμός αξιών μεταξύ φίλων και οικογένειας! Κτιζόταν ένα σπίτι και βοηθούσαν όλοι. Σήμερα (το αναφέρει σε ένα σχόλιο του ο φίλος Ντ. Γ) θα σε καταγγείλουν στην πολεοδομία και θα σου στείλουν την αστυνομία!
Θεωρώ Ηρόδοτε ότι με την κοινολόγηση της ιστορίας, τιμάς τους γονείς σου, ίσως με τον καλύτερο τρόπο. Ένα απλό προξενιό, οδήγησε σε μία πολύ ωραία οικογένεια. Όπως την περιέγραψες, εύγλωττα. Σκέψου βέβαια να πήγαινε κάποιος από εμάς στην κόρη του σήμερα και να της ανακοίνωνε ότι συμφώνησες με κάποιον γνωστό σου να παντρευτεί τον γιο του. Ούτε να γελάσω δεν μπορώ……
Και όμως Νίκο, αυτή ήταν η… διαδικασία τότε! Ευτυχώς που η μάνα μου δεν αντέδρασε. Διαφορετικά δεν ξέρω κατά πόσον θα έγραφες εσύ σχόλιο για την ανάρτηση του Παγκυπριώτατου και κατά πόσον εγώ θα σου απαντούσα…!😂😂😂
Φίλε Ηρόδοτε,
Πολύ συγκινητική ιστορία μιας εποχής που μόνο στις αφηγήσεις υπάρχει. Μιας εποχής που υπήρχε αγάπη και συμπόνοια, που ο μπακάλης της γειτονιάς, ο γείτονας (έχεις γείτονα έχεις θεό ) ο κουμπάρος, η κουμέρα (κουμπάρα) προσέτρεχαν και στις χαρές σου και στις λύπες σου και στις δυσκολιες σου αλλά και σύ το ίδιο. Αυτό που λέγεται σήμερα ‘’ Κοινωνική Πρόνοια ‘’ ή ‘’ Γραφείο Ευημερίας ‘’ ήταν ο γείτονας σου.
Ναι ήταν και το χτίσιμο του σπιτιού των μελλονύμφων, όλο το χωριό εκεί. Σήμερα όταν τολμήσεις να χτίσεις σπίτι το μισό χωριό ειδοποιεί την πολεοδομία και το άλλο μισό την αστυνομία!
Χαίρε Ντίνο!
Το τελευταίο που γράφεις σχετικά με την Πολεοδομία και την Αστυνομία είναι το… ζουμί της υπόθεσης!
Οι ιστορίες του πατέρα μου δεν έχουν τελειωμό. Προσπαθώ να τις μαζέψω.
Καλημέρα Ηρόδοτε και καλή Εβδομάδα. Πολύ όμορφη η Ιστορία σου που περιγράφεις τις στιγμές μιας ζωής, οι περισσότερες ευχάριστες και να ευχηθούμε τα καλύτερα για την Υγεία του παππού Γιώργου που είναι και ο δημιουργός όλων αυτών των ωραίων πραγμάτων! Καλή συνέχεια στα ωραία!!
Μάκη μου, έχω την εντύπωση ότι ο παππούς Γιώργος αυτή την φορά δεν με κατάλαβε. Μακάρι να μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Αλλά…☹️
Ωραία και συγκινητική η ιστορία σου! Να’ναι καλά ο Γιώρκος μας εδώ κοντά μας και η Βασούλα μας εκεί πάνω κοντά στον Θεό που είναι!!
Φίλε Αντρέα,
Έχω μια ακόμα ιστορία που μου την διηγήθηκε πριν δύο χρόνια. Θα έρθει η στιγμή που θα την αναρτήσω. Μια ιστορία της περιόδου 1955-59.
Πολύ ωραία η ιστορία σου φίλε. Έτσι μάθαμε και τις λεπτομέρειες σχετικά με την οικογένεια Χρυσάνθου και την… έπαυλη σας. Για να είμαι ειλικρινής πάντα μου άρεσε το σπίτι σας, γιατί παραμένει πάντα γραφικό, με τα ψηλά δέντρα που έχετε μπροστά, ξεχωρίζει ανάμεσα στα πιο πολλά καινούργια και άχαρα άλλα σπίτια ή πολυκατοικίες. Και είναι και λίγο πιο παλιό, κατά ένα περίπου ολόκληρο χρόνο, μια και το δικό μας είναι πιο… πρόσφατο του 1947!! Εύχομαι τέλος, στο πατέρα σου τα καλύτερα και εσύ να τον χαίρεσαι πάντα, γιατί οι οικογένειες μας είναι ότι το πιο όμορφο έχει ο καθένας μας.
Πολύ ωραία τα γράφεις Κώστα,
δυστυχώς όμως πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Όταν οι σκιές μακραίνουν (όπως λέει και ο φίλος μας ο Ντίνος εκεί στο Μπέρμιγχαμ), τότε είναι που συνειδητοποιούμε ότι η ζωή μας είναι μια μόνο λάμψη μέσα στο Φως.
Ηροδοτε μου πολυ ενδιαφερουσα η διηγηση σου .Πολλα γεγονοτα εξελιχθηκαν στη γειτονια μας Το σπιτι σσς καλυτερα η επαυλη της εποχης εκεινης κτιστηκε σε ενα κτημα τεραστιο. Ενα ολοκληρο τετραγωνο στο κεντρο του χωριου .Πολλα οικοπεδα. Σημερα αξιζει πολλα εκατομυρια…..Ομως οταν οι γονεις του παπα σου εζητησαν τη μανα σου ο παππους σου ο Λαμπρος αρχικα ειχεν ενσταση γιατι ο παπας σου ηταν ραφτης ;; και δεν θα μπορουσε να ζησει την οικογενεια του…Βεβαια τελικα ο παπας σου επεισε τον παππου σου ( Λαμπρο ) και δεχτηκε. Υστερα ο παπας εγινε επιχειρηματιας !! Εγινε ο μπακαλης του χωριου και ψωνιζαμε ” βερεσιε “. Η μανα σου διαχειριζοταν το μαγαζι και ο παπας σου καλλιεργουσε το χωραφι με λαχανικα διαφορα και και πολλες συκιες….Αναγιωθηκαμε λοιπον με τα τροφιμα που ψωνιζαμε απο το μαγαζι σας ( βερεσιε ). Γι’αυτο τρεφω μεγαλο σεβασμο στον παπα σου…..Καποιοι αλλοι δεν ξοφλησαν τα βερεσιε τους και οταν εκλεισε το μπακαλικο τους τα χαρισε !!!!!…Παντως η παρεα του ηταν πολυ ευχαριστη…..κωμικος οπως τον Χ” Χρηστο και αλλους ηθοποιους…..Εχει πολλες ιστοριες κωμικοτραγικες να αφηγηθει……Ειναι εξαιρετικη προσωπικοτητα ο παπας σου και θειος μου ο Γιωρκος της Βασιλικης…Ευχομαι ο Θεος να του χαρισει υγεια και να εχει καλα υστερινα……..
Στέλιο μου,
Πόσες ιστορίες μας έχει πει, όλες αληθινές, ποτέ όμως δεν μας είπε ψέματα!
Και στις πιο δύσκολες στιγμές πάντα εύρισκε τον τρόπο να μας κάμει να γελάσουμε με τα αστεία του.
Σήμερα, μετά από έναν αιώνα ζωής, τον συντροφεύουν οι φιγούρες της ζωής του, συνομιλεί με το παρελθόν του κι εμείς ανήμποροι να βοηθήσουμε, το μόνο που κάνουμε είναι δείχνουμε σεβασμό.
Τα δεφτέρια του “βερεσιέ” υπάρχουν ακόμα. Τεκμήρια μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί.
Ηροδοτε σε χαιρετω και να εισαι περηφανος για το πατερα σου
Ειχα τη τυχη να τον γνωρισω απο κοντα και πιστεψε δεν θα ξεχασω τ’ αστεια του υπηρξε ενας ξεχωριστος Ανθρωπος ειλικρινης πραος εργατικος τιμιος ευθυς που σου αρεσε να τον ακουεις για να περνας ωραια αλλα και να μαθαινεις. Να ειστε ολοι στην οικογενεια καλα να θυμαστε τις απιστευτες ατακες του
Ευχαριστώ πολύ Παναγιώτη!
Όλοι μας είμαστε τυχεροί που τον ζήσαμε! Δυστυχώς όμως ο χρόνος πέρασε και ο Γιώρκος ο μπακάλης, ζει με τα οράματα του☹️. Οι ιστορίες του σιγά σιγά θα καταγραφούν για να μάθουν και οι νεότεροι.
Καλησπέρα Ροδη. Πολύ ωραία ιστορία. Εύχομαι για τον πατέρα σου ότι το καλύτερο. Σε καταλαβαίνω, γιατί και μένα ο δικός μου βαδίζει αισίως στα 97 με τα θεματακια του.
Αχ αυτά τα θεματάκια…!
Θανάση, τα θεματάκια αγγίζουν όλους μας πλέον. Όποιος δεν τα βιώνει απλώς δεν ζει!