Ηροδότου αληθινές Ιστορίες: Ο Κωστάκης ο Γιατρός…!
Σχεδόν είχα ξεχάσει πως στον δρόμο που περπατούσα σήμερα, κάποτε ήταν για μένα τόπος μαρτυρίου! Ο δρόμος για τον Γολγοθά μου. Αλλά θέλω να σας βάλω αμέσως στο θέμα, στο ζουμί της αληθινής Ιστορίας του Ηρόδοτου.
Δεκαετία του εξήντα, στην Λεμεσό.
- «Γιατρέ ο γιός μου είναι αδύνατος, δεν τρώει. Μήπως του βάλεις μια ένεση, για να δυναμώσει…!» Τα λόγια της μακαρίτισσας της μάνας μου, τα είχα αποστηθίσει και ήξερα καλά πως αυτά θα άκουγα μπαίνοντας στο ιατρείο του Κωστάκη του γιατρού.
Περπατώντας σήμερα σ’ αυτόν τον δρόμο, κοίταξα ασυναίσθητα την πόρτα του παλιού κτιρίου. Κλειστή για χρόνια, γεμάτη από κακόγουστα συνθήματα, ατάκες και επιγραφές. Βρώμικη και αραχνιασμένη, ποιος ξέρει πότε έκλεισε και ποιος ξέρει πότε θα ξανανοίξει. Εάν ξανανοίξει.
Στάθηκα μερικά λεπτά στο απέναντι πεζοδρόμιο, για να την βλέπω καλύτερα. Κοίταξα ως πάνω το κτίριο. Δεν θυμόμουν τα απ’ έξω, μα θυμήθηκα τα εσωτερικά του…
Η πόρτα άνοιξε. Μια στενή αίθουσα, σαν διάδρομος. Ο χώρος αναμονής των αρρώστων. Το δάπεδο υπέροχο. Στρωμένο με μαρμαράκια, διακοσμημένο με μαεστρία, σχέδια στην εσωτερική περίμετρο. Φωτογραφίες στον τοίχο, κυρίως στα αριστερά όπως έμπαινες. Τι φρίκη! Ήταν φωτογραφίες επιλεκτικά τοποθετημένες, να τις βλέπουν τα παιδάκια και να τρομάζουν. Τις έβλεπα κι εγώ, ήθελα να βάλω τα κλάματα, ήθελα και να δραπετεύσω. Αλλά που να πάω; Έσκυβα το κεφάλι και έβλεπα το δάπεδο. Τα παιδάκια των φωτογραφιών στον τοίχο ήταν φορτωμένα με όλες τις δερματικές παθήσεις. Τρόμαζα αλλά ποτέ δεν έφυγα. Και κάτι σκελετοί…! Έτσι ήμουνα κι εγώ; Αποκλείεται, μάλλον μόνον στην φαντασία των γιατρών. Εγώ ήμουν ωραίο παιδάκι. Αποκλείεται να είχα τέτοια κόκκαλα.
Στον απέναντι τον βόρειο τοίχο αυτού του δωματίου, μια διπλή ξύλινη ντουλάπα. Ως εδώ εντάξει. Ψηλά πάνω δυο με τρεις μεγάλες γυάλινες μπουκάλες κλειστές. Μα μέσα στις μπουκάλες τι; Εκτός από ένα κίτρινο υγρό…, δεν το γράφω, φοβάμαι ακόμα και σήμερα…! Ανατριχιαστικό και αηδιαστικό το περιεχόμενο.
Η μυρωδιά από την ναφθαλίνη και το οινόπνευμα ήταν διάχυτη παντού. Στον προθάλαμο, στο ιατρείο, έφτανε μέχρι την πλατεία Σαριπόλου και στην κεντρική αγορά. Ζαλίστηκα. Όπως τότε, μου έρχεται μια αναγούλα, κλείνω την μύτη. Κλείνω και τα μάτια, κλείνω και τα αυτιά μου, γιατί ακούω κάτι. Νταν – νταν – νταν – νταν…!
Ένα μεγάλο ρολόϊ στον δυτικό τοίχο του δωματίου αναμονής αρρώστων. Εκκρεμές! Και η πινακίδα που σε ενημέρωνε. «Ο γιατρός απουσιάζει, θα επιστρέψει στις δέκα». Αμάν, απουσίαζε; Που πήγε, να φάει μήπως στο κοντινό μαγειρείο του Θεόφιλου χούμους ή στον Γιάγκο σουβλάκια; Καψόνι πραγματικό η αναμονή. Πότε επιτέλους θα έρθει ο γιατρός; Θα πεθάνω από την αγωνία και όχι από την γρίππη, αν είχα. Νταν – νταν – νταν – νταν – νταν…! Θρίλερ η κατάσταση! Γιατρέ με πέθανες. Οι κτύποι του ρολογιού ακούγονται μέχρι σήμερα, αποκρουστικοί σαν αυτούς σε ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ.
Ωχ, ήρθε ο γιατρός! Δεν είμαι άρρωστος… «μάμμα, πάμε να φύγουμε». Η άσπρη μπλούζα του γιατρού, κοντή μέχρι την μέση του, δυο τσέπες μια αριστερά και μια δεξιά, ανοικτή ψηλά για να φαίνεται το γκρίζο σακάκι του και το όχι άσπρο πουκάμισό του. Η γραβάτα ριγέ. Το περιβάλλον του ιατρείου, μάλλον ικανοποιητικό. Εναρμονισμένο με την όλη… διακόσμηση. Ανακατεμένα όλα. Βιβλία, κατσαρολάκια, διάφορα μπιμπελό, ένα πιάτο με έξι σύκα από χτες, ένα μισογεμάτο τασάκι για τσιγάρα, ένας καλόγερος με δύο σακάκια και μια ρόμπα να κρέμονται, δύο καρέκλες για τους ασθενείς, μια… προεδρική γι’ αυτόν. Ωραία, αρχίζουμε.
«Γιατρέ ο γιός μου είναι αδύνατος, δεν τρώει. Μήπως του βάλεις μια ένεση, για να δυναμώσει…!». Ήταν εντολή της μάνας προς τον γιατρό. Ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον.
Τα γυαλιά στα μάτια του Κωστάκη του γιατρού ήταν σχεδόν πάνω από το στόμα του, στα ρουθούνια. Με κοίταξε από πάνω. Είδα τα μάτια του. Έκαμα κι εγώ διάγνωση. Δεν ήταν άρρωστος, φυσιολογικά μου φανήκανε, αλλά την διάγνωση θα την έκανε αυτός για μένα. Περπάτησε αργά στο ξύλινο πάτωμα του ιατρείου, τα σανίδια του έτριξαν, η τρίχα μου σηκώθηκε. Ίδρωσα. Όχι, δεν ήταν εφιάλτης. Το ζούσα, τότε έκλαιγα, σήμερα γελώ, διότι τα πράγματα έτσι ακριβώς ήταν. Ή μήπως έπρεπε να ήταν ακριβώς το αντίθετο. Τότε να γελούσα και σήμερα να κλαίω.
- « Άνοιξε το στόμα σου, βήξε, κοίταξε πάνω, κάτω!». Κτυπήματα στην πλάτη, ακροαστικά με το στηθοσκόπιο, έλεγχος στα αυτιά και στη μύτη.
- «Πως είναι κύριε Κωστάκη;» ρωτούσε η μάνα μου.
- «Θα του κάμω μια δυναμωτική ένεση, είναι λίγο αδύνατος»!
Η σύριγγα ήταν δεκαεννιά πόντους, μπορεί και τριάντα οκτώ, ποτέ δεν μπόρεσα να σιγουρευτώ. Θεέ και Κύριε, αυτή θα ήταν η ένεση; Η γκαζομηχανή ήταν ήδη αναμμένη. Η σύριγγα έπρεπε να αποστειρωθεί. Ρε παιδιά μια χαρά είμαι, γιατί με έφεραν εδώ; Σαν κατηγορούμενος φαινόμουν. Θα γίνει η δίκη; Που είναι οι Γραμματείς και που οι Φαρισαίοι; Που είναι τέλος πάντων ο Πιλάτος; Εγώ κρατούσα τον Σταυρό μου, αυτόν που μου έδωσε η νονά μου όταν με βάφτισε. Μακάρι να με φυλάξει ο Θεός να μην πεθάνω την στιγμή της ένεσης. Το υγρό παρασκεύασμα ξεχείλισε από την τρύπα της σύριγγας. Ένδειξη πως έφυγε ο αέρας από το φιαλίδιο. Δεν πέθανα.
Από μέσα, στο ιατρείο, άκουγα κι άλλους που καθόντουσαν στην αίθουσα αναμονής. Αναστέναζαν, από τι δεν ξέρω. Και κάθε λίγο…, νταν – νταν – νταν…, το ρολόϊ! Κύριε Χίτσκοκ, έπρεπε να βρισκόσουν εδώ. Την καλύτερη σου ταινία θα την γύριζες στην Λεμεσό, στο ιατρείο του Κωστάκη του γιατρού. Θα έπαιρνες το Όσκαρ, ασυζητητί!
- «Πόσα γιατρέ;» ρωτούσε η μάνα μου.
- « Δέκα σελίνια…, δεν πειράζει!» Η τιμή, τιμή δεν έχει. Αυτή ήταν.
Η επιστροφή στο σπίτι, ήταν σαν Ανάσταση. Ο Άδης κατελύθη. Ο γιατρός έκαμνε πάντα το θαύμα του. Επιστήμων με τα όλα του. Δεκαετία του εξήντα στην Λεμεσό, στην οδό Κιτίου Κυπριανού, στον αριθμό 17. Σήμερα η πόρτα ήταν κλειστή, μα εγώ μπόρεσα χωρίς να την ανοίξω και μπήκα μέσα.
Αν γράψω κι άλλα, θα νομίζετε πως είμαι τερατολόγος. Όχι βέβαια! Ρωτήστε και τον φίλο μου τον Αντρέα Π. Αυτός μπορεί να προσθέσει κι άλλα. Όπως και ο φίλος ο Ντίνος στο Μπέρμιχαμ. Ανατριχιαστικά, αηδιαστικά, τρομακτικά, αλλά αληθινά.
Α! Για να μην το ξεχάσω, στα κωλομέρια μου κάτι πονάκια που νιώθω πολλές φορές, δεν οφείλονται στις κλωτσιές που τρώμε στα γήπεδα. Είναι της ένεσης του κυρίου Κωστάκη.
Ο Κωστάκης ο Γιατρός (φωτογραφία)
Ηρόδοτος Χρυσάνθου
GSD – electronic message
21 July 2021
—————–
Πολύ διασκεδαστική ιστορία!
Με πήρε πίσω 70 χρόνια όταν με άφησε ο πατέρας μου στον οδοντογιατρό εκεί κοντά στο κουρείο του.
Διάδρομος, σκάλα, χώρος αναμονής, ιατρείο, τεράστια ανακλινόμενη καρέκλα, τράπανα και παράξενα εργαλεία να κρέμονται από το ταβάνι, ήχοι, μυρωδιές…
Μπήκε λοιπόν ο γιατρός στο μικρό του χώρο για να ετοιμάσει κάτι, κατέβηκα από την καρέκλα και τρέχοντας βρέθηκα κλαίγοντας στο κουρείο!
Ο πατέρας μου Που είχε παρά πολύ ανοικτό μυαλό για τη δημοτική του μόνο μόρφωση, ούτε παρατήρηση, ούτε να με ξαναπάρει πίσω, μόνο σιωπηλή κατανόηση και αγκαλίτσα…
Sent from my iPad
Reply to GSD – electronic message
21 July 2021
—————–
Καλημέρα!
Οι ιστορίες της παιδικής μας ηλικίας είναι και οι καλύτερες! Δεν μπορείς να φανταστείς πόσοι μου τηλεφώνησαν μετά το διάβασμα της ιστορίας του “Κωστάκη του Γιατρού” για να μου πουν κάτι παρόμοιο. Είναι βέβαια λίγο θρίλερ οι ιστορίες αυτές, αλλά μένει τελικώς η γλυκιά τους ανάμνηση!
ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΗΡΟΔΟΤΕ!
ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1962 ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΤΗΝ 4Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ, ΗΛΘΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΜΒΟΛΙΟ. ΗΤΑΝ Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΟΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΤΑ ΠΟΛΥΛΟΓΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΔΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΑ ΛΑΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΟΥ!!! ΜΕ ΚΥΝΗΓΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΕΙΣ ΜΑΤΗΝ, ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΕΤΡΕΧΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ!!!!
ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΩΡΑΙΑ!
🤣😭🤣😭🤣😭
Χριστέ μου θριλερ!!!!!!!!!!!!!!! :Ο :Ο
Πάρα πολύ αστεία ιστορία!
Στο μεταξύ τι ένεση ήταν αυτή τώρα.. Να τα βλέπουν οι αντιεμβολιαστές αυτά κανείς δεν έπαθε τίποτα 😅😅😅
Λευτέρη, ο Κωστάκης ο Γιατρός ήταν η μία και μοναδική επιλογή. Ή πας σ’ αυτόν τον γιατρό ή κάτσε σπίτι να αποδοιμήσεις εις Κύριον! Οπότε το εμβόλιο ή η ένεση θεωρείται αμελητέος κίνδυνος μπροστά στον θάνατο. Για την σύνθεση του ενέσιμου φαρμάκου δεν τίθεται θέμα. Ότι υπήρχε τότε.
Έμεινα με την απορία!
Η ένεση έκανε το θαύμα της και δυνάμωσες ή που έφυγες από το ιατρείο πήρες τα πάνω σου;
Συνταγές δυναμώματος με σουβλάκια και σιεφταλιές δεν είχε;
Άκουσε Νίκο,
Δεν ξέρω τι ενέσεις και τι εμβόλια ήταν, αλλά ένα θα σου τονίσω. Δεν υπήρχε τότε… Facebook.
Ritsa Papapavlou – facebook comment
18 July 2021
—————–
Πολύ μου αρέσουν οι ιστορίες σου. Τις αποδίδεις πολύ όμορφα με σαρκαστικό χιούμορ. Εγώ μια φορά που ήρθαν κάτι τύποι στο δημοτικό σχολείο του Ζακακίου να μας βάλουν την λεγόμενη βατσίνα μας ρώτησαν πρώτα αν είμασταν τίποτα άρρωστα και πίνουμε φάρμακο. Τότε εγώ σκέφτηκα πως, για να μας ρωτούν σημαίνει ότι δεν θα μας βάλουν και είπα θέματα ότι δήθεν ήμουν άρρωστη και πίνω αντιβίωση ακόμη. Μου είπαν να πάμε σπίτι σου να μας δείξεις το φάρμακο. Δεν πτοήθηκα και τους είπα ότι το σπίτι μου είναι μακριά αλλά αν θέλουν, να πάμε. Φυσικά δεν πήγαμε και γλύτωσα την ένεση, αλλά και εκείνο το στρογγυλό σημάδι στο μπράτσο από τη βατσίνα που έχουν όλοι σχεδόν της ηλικίας μας.
Πέρα για πέρα αληθινή η ιστορία του Ηρόδοτου κυρίως για την απουσία του γιατρού που όποτε τον έχανες ήταν στον “Γιάγκο” και έτρωγε σουβλάκια και σιεφταλιές (με ή χωρίς ξιδάτα και πίκλα δεν θα μάθουμε ποτέ).
Σίγουρα Αντρέα, έτρωγε και σιεφταλιές μαζί με τα σουβλάκια. Ο Γιάγκος έβαζε και πίκλα και ξιδάτα. Το επιβεβαιώνω εγώ. Τούρμπο…! Σαν τις ενέσεις του!
Καλημέρα, πραγματικό θρίλερ!!! Η αλήθεια είναι, πως για θρίλερ γέλασα για πρώτη φορά με την ψυχή μου!!!
Και δεν τα έγραψα όλα! Ας πούμε, ποιο ήταν το περιεχόμενο των μπουκαλών…!😭😭😭
Εγώ πάντα λιποθυμούσα όταν έβλεπα τον γιατρό κι έτσι με πήγαιναν σπίτι. Μέχρι την επόμενη φορά. Τραγικό. Έφυγα και από το παράθυρο μια φορά και με κυνηγούσαν, χαχαχα !
Από τότε Μαίρη μας έβαλαν το 5G, αλλά δεν το καταλάβαμε. Πράγματι πηδούσαμε από τα παράθυρα (windows) για να γλυτώσουμε. Τελικά σήμερα, εκτός από το 5G μας βάζουν και τα windows…! Δεν ξεφύγαμε!
Χριστόφορος Ναρδής – Θεσσαλονίκη 17 Ιουλίου 2021
Ηλεκτρονικό Μήνυμα
——————————-
ΗΡΟΔΟΤΕ ΓΕΙΑ!
ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΜΟΥ – ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΥ ΗΛΙΚΙΑ.
ΟΠΟΤΕ ΜΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΕΝΕΣΗ – ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΕΓΩ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΜΟΥ. ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΒΑΖΩ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΕΣΕΙΣ. Η ΛΙΒΥΗ ΜΑΣ «ΑΝΤΡΩΣΕ»
ΝΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΜΠΟΡΑ… ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΠΙΑΣΕΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΝΙΚΟΛ ΚΑΙ ΕΜΕ.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Έτσι ακριβώς είναι η κατάσταση Χριστόφορε. Τότε μας έβαζαν τα εμβόλια, χωρίς να τα ελέγχουμε. Εφτά εμβόλια για να μου δώσουν βίζα για τις Αραβικές χώρες! Χολέρας, μαλάριας, κίτρινου πυρετού, τύφου, μύγας τσε τσε, κατσαρίδας τσα τσα και μονοδοσικό (ποντικών και κατσινιόρων)….! Εντάξει δεν πάθαμε κάτι που να φαίνεται, αλλά ποιος ξέρει; Έχω το βιβλιάριο. Αν δεν τα κάναμε… visa mafish!