Ηροδότου αληθινές Ιστορίες: Διαίσθηση!
Όταν ο χρόνος περνούσε τότε και η πίεση που νοιώθαμε ήταν ασφυκτική. Αφού πολλές ήταν οι εκπλήξεις που μας επεφύλαξε μέχρι εκείνη την ημέρα η ανακατασκευή και αναπαλαίωση του παλαιού ανθρακωρυχείου. Οι πάρα πολλές εκπλήξεις, μας άφηναν με το στόμα ανοιχτό για πολλές μέρες. Μέχρι να συνέλθουμε, να σκεφτούμε πώς θα αντιδράσουμε, ο χρόνος χανόταν, αλλά ενδόμυχα υπήρχε η αισιοδοξία, η πίστη και η ελπίδα πως θα τα καταφέρναμε. Ήταν όμως θέμα ικανοτήτων και μόνο; Ας δούμε την συνέχεια!
Το παλιό ανθρακωρυχείο είχε κτιστεί το 1907 με σχέδια Γερμανών Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών και όπως περιέγραψα σε άλλες Ηροδότου αληθινές Ιστορίες, το 2005 ο Δήμος της Πολωνικής πόλης Gliwice ανέθεσε μετά από διεθνή διαγωνισμό την ανακατασκευή, αναπαλαίωση και μετασχηματισμό της περιοχής σε Πανεπιστημιακό και Επιχειρησιακό Κέντρο στην κατασκευαστική Εταιρεία που εργαζόμουν. Το ανθρακωρυχείο είχε σταματήσει να λειτουργεί το 2000, λόγω των γνωστών νομοθεσιών και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Ήρθε τώρα η στιγμή της μεταποίησης του. Μια δύσκολη δουλειά που ήθελε γνώσεις, αντοχή, υπομονή και επιμονή. Και προπαντός πίστη πως θα φτάναμε με επιτυχία στο τέρμα. Από όλους όσους ήταν επί τόπου του έργου.
Στο ένα από τα τέσσερα κτίρια, αυτό με τον πύργο στο κέντρο, ήταν προγραμματισμένη η κατασκευή τριών αμφιθεάτρων για εκπαιδευτικούς κυρίως λόγους των φοιτητών. Υπήρχε όμως μια μεγάλη αμφιβολία ως προς την στατική ικανότητα του υπάρχοντος φορέα, να αντέξει δηλαδή το βάρος των αμφιθεάτρων. Εκτός από τις διαρκείς τεχνικές μελέτες έπρεπε να γίνει προσεκτικός έλεγχος, δοκιμαστική εφαρμογή τάσεων και πιέσεων σε επιλεγμένους φορείς, αλλά και σε συγκεκριμένα δομικά στοιχεία του παλαιού φέροντος οργανισμού του κτιρίου που είχαν εμπλοκή σε μια σύμμικτη νέα κατασκευή, αφού «παντρεύαμε» την παλιά τεχνολογία με την σύγχρονη, ώστε η οποιαδήποτε συνέχιση της κατασκευής να εκτελείται με ασφάλεια όχι μόνον για τους εργαζομένους στο έργο, αλλά και για τους μελλοντικούς επισκέπτες και χρήστες του κτιρίου. Ήταν ένα ιδανικό τεστ ικανοτήτων, τεχνικής και επιστημονικής κατάρτισης. Ακριβώς εδώ θα κρινόταν η επιτυχία ή η αποτυχία αυτού του πολύ δύσκολου έργου. Ήταν καθαρά όμως και θέμα εμπειρίας. Αυτήν ακριβώς που δεν προσφέρει το χαρτί του Πανεπιστημίου, αλλά η διαρκής τριβή με το εργοτάξιο.
Είχαμε πλέον φτάσει στο κρίσιμο χρονικό σημείο, δηλαδή στην υλοποίηση της αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης που όμως σε κανένα μέλος της εργοταξιακής μας ομάδας δεν προσέφερε σιγουριά, για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Το κτίριο των 100 ετών, χωρίς οπλισμένους με σίδερο και σκυρόδεμα φορείς, αν και είχε πλήρως και λεπτομερώς ελεγχθεί και ενισχυθεί σε εκείνο το γεωγραφικό τμήμα του, μήπως ήθελε ακόμα επιπρόσθετη φροντίδα; Επιπρόσθετη στήριξη και ενίσχυση; Χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του Αρχιτεκτονικά για διαφύλαξη της εικόνας του για Πολιτιστικούς και αισθητικούς λόγους.
Οποιαδήποτε εργασία πέραν της προβλεπόμενης, θα κατέστρεφε το σφικτό κατασκευαστικό χρονοδιάγραμμα και θα εκτόξευε την ημερομηνία ολοκλήρωσης του συνολικού έργου σε ημερομηνία τέτοια που θα ήταν καταστροφική, για πολλούς και διάφορους λόγους. Όμως στο βάθος του μυαλού μας προείχε η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων.
Δεν είχαμε ενδείξεις ανησυχητικές. Δεν είχαμε κάποιο στοιχείο που να το βλέπαμε σαν τροχοπέδη στην εφαρμογή των κατασκευαστικών έργων στο σημείο αυτό. Το βράδυ καθίσαμε στο γραφείο μου, οι μηχανικοί και οι εργοδηγοί συζητώντας όπως κάθε φορά τις λεπτομέρειες και τον προγραμματισμό για την έναρξη μιας νέας δραστηριότητας. Η νύχτα ήταν γλυκιά, το κρύο ήπιο και η ατμόσφαιρα στο εργοτάξιο ήταν μάλλον αισιόδοξη. Περίεργο όμως, γιατί εμένα τα χείλη μου ήταν σφιγμένα; Αύριο αρχίζουμε.
Έφυγαν όλοι από το γραφείο. Έμεινα μόνος στο γραφείο με την ομάδα φύλαξης του εργοταξίου να απορεί για ακόμα μια φορά που με έβλεπε να μένω εκεί περασμένα μεσάνυχτα. Βγήκα για μια βόλτα έξω και κοίταζα τα ημιτελή, εντυπωσιακά σε μέγεθος και όγκο κτίρια. Χαώδης η κατάσταση.
- «Βρε παιδιά, πότε θα τελειώσουμε…;» Το βασανιστικό μου ερώτημα.
Μα εκείνο το βράδυ ήμουν αιχμάλωτος με την διαίσθηση μου. Πως έπρεπε να είμαι εκεί! Και αυτή η διαίσθηση δεν έλεγε να με αφήσει… Κάτι με βασάνιζε.
Κοίταζα το κτίριο με τον πύργο. Το λιγοστό φως ασφαλείας των εργοταξιακών προβολέων σχημάτιζε σκιές παράξενες, εικόνες μιας εποχής που έφυγε, άκουγα τα τραίνα να έρχονται και να σκίζουν την ομίχλη, να σταματούν μπροστά στον μικρό σταθμό τραίνων και ύστερα να φεύγουν, τα βουητά από τις φωνές των εργατών του παλαιού ανθρακωρυχείου να σμίγουν με το ελαφρύ αεράκι εκείνης της νύχτας, που όμως έδινε κίνηση και προκαλούσε συριγμούς στα ικριώματα που έντυναν και κυρίως στήριζαν τα κτίρια. Το σταματημένο ρολόϊ ψηλά στην κορυφή του πύργου έδειχνε ίσως την ώρα που πέθαναν τα κτίρια. Αλλά όχι τον θάνατο της ιστορίας εκείνου του τόπου.
Κοιτάζω και ξανακοιτάζω τις φωτογραφίες του κτιρίου. Μερικές χιλιάδες φωτογραφίες παρελαύνουν μπροστά μου. Τις έχω στο ηλεκτρονικό μου αρχείο και τις προσέχω σαν κόρη οφθαλμού. Σήμερα… ξαναμπαίνω προσεκτικά στο κτίριο. Αληθινά το γράφω, συναρπαστικά ξαναζώ την στιγμή.
Το αναπάντεχο έχει πάντα μεγαλύτερο ενδιαφέρον! Και το ξαναγράφω τώρα…, που ακούω τον ανατριχιαστικό θόρυβο της μεταμεσονύχτιας κατάρρευσης μεγάλου μέρους της τοξοειδούς μορφής πλάκας από συμπαγή πυρίμαχα τουβλάκια σ’ εκείνο το τμήμα του κτιρίου όπου το επόμενο πρωϊνό θα εκτελούσαμε μια πολύ σημαντική για το έργο μας δραστηριότητα.
Είχε καταρρεύσει χωρίς καμμιά δική μας επέμβαση. Δεν άντεξε άλλο…! Πέθανε μοναχό του εκείνη την παράξενη νύχτα. Έφυγα αμέσως από το κτίριο, κουβέντιασα με τους φύλακες που έτρεξαν προς την πηγή του θορύβου, αλλά ήρεμος πλέον πως από αύριο πολλές νέες ασφαλείς δραστηριότητες θα αντικαθιστούσαν τις προγραμματισμένες. Τώρα μπορούσα να φύγω για ύπνο. Η διαίσθησή μου βγήκε αληθινή. Είχαμε Άγιο…! Ή καλύτερα είχαμε Αγία!
Προστάτιδα των ανθρακωρύχων στην Πόλη του Gliwice ήταν και είναι η Αγία Βαρβάρα. Η Εκκλησία στον κεντρικό δρόμο της Πόλης είναι αφιερωμένη σ’ Αυτήν. Αλλά το κυριότερο είναι πως στο συγκεκριμένο κτίριο υπήρχε ένα σημείο συγκέντρωσης, σαν εκκλησάκι, με το άγαλμα της Αγίας Βαρβάρας!
Μάλλον σύμπτωση θα είναι ότι σε προηγούμενο μεγάλο εργοτάξιο που εργαζόμουν (Ολυμπιακού Έργου) στην Ελλάδα, υπήρχε ένα και μοναδικό εκκλησάκι. Ήταν και αυτό της Αγίας Βαρβάρας. Και μάλλον σύμπτωση θα είναι πως με βαφτίστηκα στην Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας στο Ζακάκι της Λεμεσού την δεκαετία του ’50!
Είδα ξανά το μέρος με τα τέσσερα υπέροχα κτίρια του τον Αύγουστο του 2022. Απείραχτο από τον χρόνο και τους ανθρώπους, που το σέβονται γιατί αποτελεί την κορωνίδα της ιστορίας της Πόλης τους. Ένα μεγάλο ανοιχτό πάρκο για μικρούς και μεγάλους, ένας τόπος μάθησης και εκπαίδευσης, μια περιοχή που συγκεντρώνει σήμερα μεγάλο αριθμό Επιχειρήσεων και Εταιρειών ανάπτυξης και προόδου. Τα δε τρία αμφιθέατρα σε πλήρη λειτουργία συγκεντρώνουν καθημερινά πλήθος ανθρώπων που διψούν για εκπαίδευση.
Η αληθινή αυτή Ιστορία του Ηρόδοτου διαδραματίστηκε ένα ανοιξιάτικο βράδυ του Απριλίου του 2007. Το πρωϊνό της επόμενης μέρας, ένας Ελληνικός καφές στις 11 η ώρα όπως πάντοτε, άχνιζε στο κλειστό γραφείο μου. Ήθελα συγκέντρωση και ησυχία. Τα έγγραφα που μάζεψα ήταν πολλά. Και όλα αφορούσαν τις αιτίες για επέκταση του χρόνου ολοκλήρωσης του Έργου. Λόγοι ανωτέρας Βίας, απρόβλεπτοι και αναπάντεχοι.
Σήμερα ευλογώ τα γένια μου, γιατί εκτός από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να έχεις και τύχη!
Ηρόδοτος Χρυσάνθου
Η Αγία Βαρβάρα να μας βοηθά όλους και πάντοτε!!
Και πόσες φορές Αντρέα, όταν χανόμαστε στην ξένη αυτή πόλη, παρουσιαζόταν μπροστά μας η Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και μας έβαζε στον σωστό δρόμο! Σαν ένα GPS που δεν υπήρχε τότε! Απίστευτο…😀
Φίλε Ηρόδοτε,
Ακόμη μια μνημειώδης αληθινή ιστορία από τα βιώματα στις κατασκευές. Δοξασμένη η Αγία Βαρβάρα αλλά συμπληρώνω ότι για να έχει τελειώσει (μάλλον να έχει ξεκινήσει) αυτό το έργο χρειάστηκε να επιστρατευτούν όλοι οι Άγιοι, οι Άγιοι Πάντες όπως λένε. Χωρίς αυτούς θα είμασταν ακόμη εκεί. Μεγάλη βοήθεια από τον Άγιο Τύχωνα και τους Αγίους Αναργύρους!!
Χρόνια πολλά σε όλους που γιορτάζουν σήμερα και καλή ψήφο σε όλους που ψηφίζουν σήμερα.
Φίλε Ντίνο, κατ’ αρχήν Χρόνια Πολλά για την ονομαστική σου εορτή!
Κτίζοντας την αληθινή αυτή ιστορία, ανακατεύοντας το γνωστό μπαούλο των αναμνήσεων, βρήκα τόσα πολλά που μπορούσαν να γεμίζουν πολλές εγκυκλοπαίδειες, αληθινός θησαυρός για μελέτη. Μέσα σε όλα και η δική σου παρουσία, πάντα σημαντική και γενναιόδωρη! Οι φωτογραφίες όλων μας, εσένα της Jacky, της Βάσως και εμένα πριν μερικά χρόνια στα έδρανα αλλά και στην έδρα των αμφιθεάτρων του κτιρίου, είναι η καλύτερη επιβράβευση των κόπων μας την περίοδο εκείνη!
Η ΟΜΟΡΦΗ ΑΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΡΟΔΟΤΕ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΠΕΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΕΡΓΟ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ ΣΩΣΤΑ.ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΩΡΑΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΚΩΣΤΑΚΗ!!! ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ…!! ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
Καλημέρα Μάκη!
Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες που σχετίζονται με το έργο αυτό στο Gliwice της Πολωνίας, που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν σημαντική ύλη για μάθηση και εκπαίδευση των νεοτέρων μηχανικών!
Σε μια από τις τελευταίες επισκέψεις μας στην όμορφη αυτή πόλη, δέχθηκα ένα αναπάντεχο δώρο από τον Δήμο του Gliwice! Ένα πανέμορφο άλμπουμ με τα τουριστικά, ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα της πόλης. Πρώτο από όλα το έργο που αναφέρω στην αληθινή μου ιστορία, σαν κορωνίδα όλων! Γι’ αυτό και αποτελεί παράδειγμα ανακατασκευής, αναπαλαίωσης και μετασχηματισμού ενός τόπου σε Πανεπιστημιακό και Επιχειρηματικό μέρος, που χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε πολύ συχνές επιθεωρήσεις για την πρόοδο της κατασκευής.
Καταλήγω όμως με το ζεστό καλωσόρισμα που κάθε φορά νοιώθουμε εγώ και η Βάσω, επισκεπτόμενοι την πόλη αυτή που μας φιλοξένησε 5 χρόνια και την ατάκα ενός συναδέλφου μηχανικού που πρόσφατα μου είπε: “Πες στην Εταιρεία που εργάζεσαι ότι εάν πάρετε κι άλλα έργα στην Πολωνία, όλοι όσοι εργαστήκαμε μαζί σου υπό την δική σου διεύθυνση, θα έρθουμε ξανά μαζί σας, γιατί μάθαμε τόσα πολλά, που αποκλείεται να τα μαθαίναμε αλλού”!
Υπάρχουν κάποιοι Άγιοι/Άγιες που τους νιώθουμε πιο κοντά μας γιατί είναι εκεί και μας ακολουθούν. Η Αγία Βαρβάρα προστατεύει! Όσοι πήγαμε και Πυροβολικό το ξέρουμε!
Αν έχεις τύχη διάβαινε… ή και όχι!
Φίλε Θανάση,
Μάλλον όλα σ’ αυτόν τον κόσμο, κινούνται βάσει της τύχης! Το χειρότερο απ’ όλα – όπως είναι γνωστό – είναι να είσαι άσχημος, φτωχός και άτυχος. Εσύ ξέρεις ίσως τι περάσαμε στα πέντε εκείνα χρόνια της Πολωνίας. Θαυμάσια!
Μια και έχεις ταλέντο στη διαίσθηση δεν μας λες και τη διαίσθησή σου για τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία; Καιρό έχω να δω Σουλτανοποίημα! Πέρα από την πλάκα, μάλλον η Αγία Βαρβάρα είναι η προστάτιδά σου. Να την τιμάς όπως πρέπει. Και αυτή θα σου δίνει έμπνευση.
Λοιπόν Νίκο, σημείωσε:
1) Αφαιρούμε το σύνολον των ποσοστών όλων των μικρών κομμάτων. Το υπολογίζω 35%. Μας έμεινε ποσοστό 65%
2) Αυτό το ποσοστό θα μοιραστεί ως εξής: ΝΔ (35 – 37)% & ΣΥΡΙΖΑ (30 – 28)%.
3) Αν είναι διαφορετικά τα ποσοστά…, η Αγία Βαρβάρα να μας φυλάει😎!
————————
Για την Τουρκία: Όποιος και να βγεί…, σύντομα θα είναι “μακαρίτης”. Έχω διαίσθηση🤣!