🔴Τουλάχιστον προλάβαμε και το είδαμε🔴
Ηροδότου αληθινές Ιστορίες: Το τραμ το τελευταίο!
Όταν υπάρχει ένας λόγος για να μην μπορείς να κοιμηθείς τότε γράφεται μια ωραία ιστορία! Ή για να γίνω πιο σαφής συνήθως υπάρχει ένας λόγος να ξυπνάς από ένα βαθύ ύπνο μα το μόνο πράγμα που δεν θα ήθελες να συμβεί θα ήταν ένα απότομο εγερτήριο. Ιδίως όταν είναι Κυριακή χαράματα!
Γκλιβίτσε – Πολωνία – Αύγουστος 2005
Η καμπάνα της εκκλησίας που ήταν αφιερωμένη στην Παναγία στο διπλανό οικόπεδο της οδού Kilińskiego κτυπούσε – και κτυπάει ακόμα – κάθε δεκαπέντε λεπτά. Με μουσικούς ήχους που κρατούσαν τους ανθρακωρύχους της περιοχής σε εγρήγορση. Που ακούγονταν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Η δουλειά δεν σήκωνε αργοπορίες. Σταματούσε στις δώδεκα τα μεσάνυχτα με την μουσική του γνωστού σε όλους silencio. Αλλά το ζήτημα είναι πώς ξεκινούσε η μουσική… πανδαισία;
Εκείνη την περίοδο ήμουν ο τακτικός εβδομαδιαίος φιλοξενούμενος στη Εφημερίδα ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ. Με τα ποιήματα του Παγκυπριώτατου είχα γίνει πλέον γνωστός σε πολλές χώρες και πολλοί φίλοι περίμεναν το ποίημα στην συγκεκριμένη θέση και αυτό το γεγονός κρατούσε κι εμένα σε εγρήγορση ώστε η επικοινωνία με τους εκδότες της εφημερίδας να μην παρουσιάζει καθυστερήσεις. Το ποίημα έπρεπε να γραφτεί και να σταλθεί στην ώρα του. Για τα περαιτέρω. Συνήθως το γράψιμο άρχιζε την Κυριακή το απόγευμα και τελείωνε την Τετάρτη το βράδυ.
Η κούραση ήταν ομολογουμένως μεγάλη. Τα Σάββατα το εργοτάξιο εργαζόταν. Αλλά τουλάχιστον το βράδυ του Σαββάτου έπρεπε να κοιμηθώ λίγο περισσότερο. Επιβαλλόταν! Αλλά…
Υπήρχε εγερτήριο! Στις πέντε η ώρα, όταν η πρωϊνή ομίχλη σχημάτιζε εκείνους τους θολούς πίνακες με τα γκρίζα χρώματα και σαν γήινο σύννεφο τρύπωνε στις γειτονιές της πόλης και έπαιζε κρυφτό με τους ήχους των κελαϊδισμάτων των πουλιών, όταν τα πρώτα τραμ άρχιζαν τα δρομολόγια τους στην πόλη του Γκλιβίτσε, οι άνθρωποι με τα σκυλιά έβγαιναν για την καθημερινή τους αναγκαία βόλτα, εκείνη ακριβώς την ώρα που τα όνειρα χρωματίζονταν σαν σε ταινία στην οθόνη της τηλεόρασης σε σύστημα PAL / SECAM, ο παπάς της διπλανής Εκκλησίας σαν ένας μαέστρος έπαιρνε την μπαγκέτα και έδινε το σύνθημα. Η συναυλία άρχιζε!
Το κεφάλι κρυβόταν κάτω από το μαξιλάρι, το σιωπηλό βρίσιμο άρχιζε – μα πως βρεθήκαμε σ’ αυτό το διαμέρισμα δίπλα από το καμπαναριό; – και περνούσε από το μυαλό μου ο παπάς, οι επίτροποι της εκκλησίας, η κίνηση που άρχιζε στους δρόμους, τα τραίνα που έτρεχαν από τον σταθμό για άλλες πόλεις και όλα – μα όλα! – μου έφταιγαν!
Ακόμα και το ανθρακούχο νερό, ακόμα και η δική μου υποχρέωση πως έπρεπε το απόγευμα αυτής της μέρας της Κυριακής, να αρχίσω το γράψιμο για τον ΔΙΚΕΦΑΛΟ. Μέχρι και οι τοπικές εφημερίδες της επαρχίας της Σιλεσίας έγραψαν γι’ αυτό το χόμπυ μου, γι’ αυτή την αγάπη για την ΑΕΚ!
Ο μέτριος Ελληνικός καφές μου άχνιζε στο τραπέζι. Μην ενοχλήσει κανείς. Τα τηλέφωνα κλείνουν, οι πόρτες σφραγίζονται, η μουσική με τους Secret garden χαμηλά στο δωμάτιο, μα πώς όμως να σταματήσεις την καμπάνα; Αυτή ακόμα κτυπάει. Και ο ήχος της να διαπερνά τους παχιούς τοίχους του διαμερίσματος με τα τάχατες… αδιαπέραστα τζάμια.
Και τι να γράψω; Α, το βρήκα! Το τραμ περνούσε από μπροστά μου στον δρόμο και είχα ακούσει πως θα ήταν το τελευταίο τραμ στην περιοχή μας. Και όντως!
Το ποίημα μεταφράστηκε στα Αγγλικά, μετά στα Πολωνικά (έχασα και τις δύο μεταφράσεις). Και σας εξομολογούμαι πως θα πάω μια μέρα στον παπά εκείνης της Εκκλησίας να του ζητήσω συγχώρεση. Τον έβριζα αλλά δεν έφταιγε ποτέ αυτός. Έφταιγε «Το τραμ το τελευταίο!» Απολαύστε το!
Ηρόδοτος Χρυσάνθου
Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΤΑΤΟΣ
Το τραμ το τελευταίο…!
Πρωί στο Γκλιβίτσε, μια Κυριακή,
κτυπούν καμπάνες και δεν κοπάζουν,
δυο – τρεις νομάτοι βιαστικοί
και ο παπάς τους που τον θαυμάζουν!
~~~
Κρύβω την κάρα στο μαξιλάρι,
αμάν παπά μου ακούω ακόμα,
αυτόν τον ύπνο που μου ‘χεις πάρει,
φέρ’ τον μου πίσω, γιατ’ είμαι πτώμα!
~~~
Πρωḯ στο Γκλιβίτσε κι ένας καφές,
στο καϊμάκι καμία φουσκάλα,
νερό με γκάζι, παίρνω στροφές,
που ‘χω να γράψω πάλι για μπάλα!
~~~
Βλέπω τις ράγες, περνάω δίπλα,
πάει το τραίνο στο Κατοβίτσε,
βαρύ κεφάλι, πιάνω μια τσίμπλα,
ντιν – νταν και πάλι εις το Γκλιβίτσε!
~~~
Ανάποδα όλα και οι στροφές μου…,
μήπως για όλα ο ίδιος φταίω;
Χύθηκε πάλι ο σκούρος καφές μου,
φταίει το… τραμ, το τελευταίο!
Ο Παγκυπριώτατος
Αιμίλιος Θεοδοσίου – σχόλιο στο Facebook
21 Οκτωβρίου 2023
———–‐—————–
Καλημέρα Ηρόδοτε! Φαντάζομαι ο πλουσιότερος άνθρωπος της περιοχής εκεί πρέπει να ήταν ο ωριλάς!
Λογικα το κεφάλι σου θα πρέπει να βουίζει ακόμα!
Καλό Σαββατοκυρίακο!
Αιμίλιε, πλούσιος πρέπει να ήταν και αυτός που πουλούσε ωτοασπίδες και ακουστικά βαρυκοΐας. Εγώ πάντως έβαζα τα μαξιλάρια στο κεφάλι όταν ήμουν στο κρεβάτι.
Άριστος Κακούτας- Σχόλιο στο Facebook
20 Οκτωβρίου 2023
—————————–
Καλημέρα Ηρόδοτε! Ωραιότατο το ποίημα αλλά και η ιστορία, που βοηθά εμάς που δεν επισκεφθήκαμε την Πολωνία να πάρουμε μια ιδέα για τον τρόπο ζωής εκεί!
Χαίρε Άριστε!
Η ζωή στην πόλη αυτή (Gliwice) μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψε λίγο στην αρχή. Όμως μετά όλα ήταν σχετικά εύκολα, μα έπρεπε να είσαι άνθρωπος πειθαχειμένος και να συμβαδίζεις και να συγχρονίζεσαι με τους ρυθμούς που επικρατούσαν.
Υπέροχο το ποίημα και πολύ ωραία τα σχόλια όλων!! Όμορφες στιγμές και θύμισες από τις δύσκολες συνθήκες της εργασίας στην ξενειτιά. Άμα έχεις δε καμπαναριά και τραίνα δίπλα σου πάει περίπατο και η ξεκούραση! Ηρόδοτε καλησπέρα και συνέχισε εσύ να μας ξεκουράζεις με τα ωραία σου!!!
Καλημέρα Μάκη,
Πέραν όμως από οποιαδήποτε προσπάθεια αστεϊσμού της συνεχούς καμπανοκρουσίας με την συνοδεία μουσικής, ο κόσμος σεβόταν τις παραδόσεις του. Και η μουσική πανδαισία κάθε 15 λεπτά ήταν παράδοση της ιστορίας της πόλης. Εάν αυτό συνέβαινε σε κάποια πόλη της Ελλάδας θα ξεσηκωνόταν το σύμπαν για να τα σταματήσουν!
…γαμώτο…
…αυτό το τραμ το ………….τελευταίο περιμένω να στρίψει στην τελευταία γωνία της ζωής μου για να τραβήξω …..γραμμή (pour l’addition) και να κάνω απολογισμό‼️…
…γνωρίζω, ή νομίζω ήδη, ότι είναι θετικός‼️…
…το εύχομαι σε όλους σας‼️…
Υ.Γ.
…όταν βαρούσε η καμπάνα του……τράγου, εγώ γυρνούσα στο άλλο μου πλευρό και «σφράγιζα» το ….καλό μου αυτί‼️‼️…
…ο παπάς μπορούσε να την ……βαράει 😈🙄(την καμπάνα) όσο ήθελε‼️…
…δεν άκουγα τίποτα🤪🤪🤪‼️…
Να, ακόμα ένα σχόλιο από κάποιον… μάρτυρα! Όμως Μάριε, πρέπει να παραδεχτούμε ότι με τον καιρό συνηθίσαμε! Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, νοσταλγούμε εκείνες τις μουσικές και τις καμπάνες που μας… φορούσαν το μαξιλάρι στο κεφάλι!
…εγώ προσωπικά, αγαπητέ Herodotos, νοσταλγώ, εκτός από τις καμπάνες του τράγου και διάφορα άλλα…..καμπανίσματα! Εσύ ξέρεις τα γεγονότα!
…περασμένα, αλλά ……ουχί ξεχασμένα‼️…
…😈😇😂😈😇😂😈…
Και… ντράγκα ντρουγκ τα καμπανάκια…!
Μάριε είσαι ακριβώς ο… Mario Biondini του τότε. Εκτροχιασμένος🤣🤣🤣
…🤪🇮🇹❤️🇵🇱👍🇬🇷…
Μάριε, ξέχασες την σημαία της Κύπρου!
Ντίνος Γιάγκου – σχόλιο στο messenger
21 Οκτωβρίου 2023
———–‐————–‐
Ε, λοιπόν πρέπει να ταλαιπωρηθήκατε πολύ εκείνα τα χρόνια στη Πολωνία Ηρόδοτε! Πάντως τα έργα που κάνατε εκεί ήταν εξαιρετικά.
Απάντηση στο σχόλιο του Ντίνου Γιάγκου
——–‐—————
Έχεις δίκιο Ντίνο. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό το έργο. Υπήρχαν φορές που δεν έκλεινα μάτι. Αλλά όταν το αποτέλεσμα είναι ωραίο τότε όλα είναι ωραία! Η Βάσω τρελαίνεται για την Πολωνία. Κάθε χρόνο σχεδόν πηγαίνουμε. Έχουμε πολλούς και καλούς φίλους εκεί.
Κάτια Αρναούτογλου – σχόλιο στο Facebook
21 Οκτωβρίου 2023
———————–‐—
Κάτι σου έγραψα, αλλά επειδή εξακολουθώ να μην κατέχω τα μυστικά του fb και να μην με ενδιαφέρει καθόλου να τα μάθω όλα, δεν ξέρω αν θα το πάρεις.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη νομίζω ότι ο πεζός σου λόγος είναι καλύτερος από τον έμμετρο. Εύχομαι να είσαι καλύτερα. Καλό weekend.
Απάντηση στο σχόλιο της Κάτιας Αρναούτογλου
——————–
Μου το έχουν πει και άλλοι πολλοί φίλοι για τα πεζογραφήματα μου. Αλλά έχω μανία με την ποίηση, την σατιρική κυρίως.
Αντιγόνη – σχόλιο μέσω viber
21 Οκτωβρίου 2023
——–‐————-‐-‐—–
Καλό μεσημέρι! Εικόνες, εικόνες όμορφες που μας ταξιδεύουν!
Μου θυμίζουν στίχους παλιών ωραίων τραγουδιών. Ευχαριστούμε Ηρόδοτε! Με την πένα και το χιούμορ σου ξαλαφρώνεις την καθημερινότητα.
Να είσαι καλά!
Καλό Σαββατοκυρίακο!
Απάντηση στο σχόλιο της Αντιγόνης
——————————
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου Αντιγόνη! Για πρώτη φορά παρουσίασα λεπτομέρειες του παρασκηνίου για το γράψιμο ενός ποιήματος. Πάντα ζητώ το θέμα. Και αυτό νομίζω πως είναι το δυσκολότερο κομμάτι στην διαδικασία! Όμως η καθημερινότητα είναι το πιο προσφιλές πεδίο άντλησης θεμάτων.
Σχόλιο από Ντ.Γ – μέσω messenger
21 Οκτωβρίου 2023
—————————–
Μια παραστατική εικόνα της ζωής στην Πολωνία. Σεβασμός παντού και κυρίως προς την πατρίδα τους!
———————————————
Μα αυτό το είδαμε με τα δικά μας μάτια στο Gliwice. Στο πανεπιστήμιο (22,000) είκοσι δυο χιλιάδες φοιτητές, κανένας μαύρος, κανένας μελαψός, κανένας Αλβανός, κανένας Έλληνας. Σε ολόκληρη την πόλη, εστιατόρια, σουπερμάρκετ, τρένα, λεωφορεία, εργοτάξια, ξενοδοχεία, το ίδιο. Να μην ξεχνάμε και την ανακτορική φρουρά! Και να μην ξεχνάμε ότι εμάς και την εταιρεία μας λέγανε και μας προσφωνούσανε σε όλα τα έγγραφα The Greeks ή Greek Company.
Εμένα αυτή η συμπεριφορά δεν με χάλαγε καθόλου, μου άρεσε. Άλλωστε όπως γνωρίζεις πολύ καλά κάναμε τόσους πραγματικούς φίλους που μέχρι και σήμερα κάθε φορά που πάμε εκεί δεν γίνεται μόνον υποδοχή αλλά διαδήλωση.
Απάντηση στο σχόλιο του Ντ.Γ
——————————–‐————-
Στην πόλη αυτή Ντίνο, κοιμόμουν με ανοιχτή την πόρτα. Αισθανόμουν τόση ασφάλεια που δεν την αισθάνομαι ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο. Και σκέψου ότι η Βάσω ήταν η μοναδική Ελληνίδα που κυκλοφορούσε στους δρόμους μόνη, χωρίς την συνοδεία κανενός και όλοι την αγαπούσαν. Γι’ αυτό μέχρι σήμερα ρωτούν για όλους μας. Και συμφωνώ μαζί σου. Διαδήλωση πρωτοφανής!
Όταν ξεκινήσαμε το γραφείο στα Εμιράτα, το 2006, είχαμε το πρώτο γραφείο και το διαμέρισμα που μέναμε, σε ένα πύργο στην Ras Al Khaimah, δίπλα σε τζαμί. Το πρωί, πολύ νωρίτερα από τις 5, σε καθημερινή βάση, ξύπναγες από τον ιμάμη και το προσκλητήριό του! Νομίζω δεν πρέπει να γράψω τι ανάλογα …Γαλλικά του έσερνα. Εσένα τουλάχιστον σου έδωσε έμπνευση και έγραψες για το τραμ! Εμένα παπαντάμ!
Η κόρη μου Νίκο, ήταν τότε 2 – 3 χρονών στην Λιβύη. Όταν άκουγε τον Χότζα στον κοντινό μιναρέ, έκλαιγε ασταμάτητα. 😭😭🤣
Φίλε Ηρόδοτε,
Τα τρένα που φύγανε, τα καράβια που σαλπάρανε χωρίς εμάς, ταξίδια που δεν κάναμε, δρόμοι που δεν πήραμε, αγάπες που ήρθαν και φύγανε , μονοπάτια που μας έβγαλαν αλλού, πράγματα που δεν κάναμε, όνειρα που σβήσανε…………αλλά για τον καθένα μας πάντα υπάρχει το τραμ το τελευταίο. Το τραμ που δεν πρέπει να χάσουμε, διότι είναι το τελευταίο. Εκεί μέσα στην καταχνιά περιμένουμε το
……ντραγκα ντρουγκ το καμπανάκι
και το
……. περπάτα να προλάβουμε το τραμ το τελευταίο
και το
……. αλλ´ άνοιξε το βήμα σου να φτάσουμε στο τέρμα
και το
……..ντραγκα ντρουγκ κι ´ αν βρούμε θέση
και το
……. εμείς με τραμ πηγαίνουμε και άλλοι με ταξάρες
Πόση σοφία και πόση αλήθεια κρύβεται μέσα στους στίχους αυτούς που γράφτηκαν πριν πολλά χρόνια από κάποιον (Αλ. Σακελλάριος νομίζω) με λίγη μελαγχολία που πιθανόν να είχε κι ´ αυτός αϋπνίες αλλά θα ήπιε και ένα ποτήρι παραπάνω..
…………εσούρωσα κι ´ αργήσαμε μα όσο και να φταίω
Καλημέρα Ηρόδοτε να είσαι καλά που μας ταξιδεύεις…στον ΧΡΟΝΟ …στη Λιβύη στη Πολωνία Κύπρο και πάλι Ελλάδα ….!!!!
Αντρέα, υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες που θέλουμε πολλές ζωές να τις γράψουμε. Όσες μπορέσουμε θα τις βάλουμε στο χαρτί.
Καλημέρα. Απολαυστικό, σαν το χουζουρεμα του Κυριακάτικου πρωινού. Ουπς 🤭. Αυτό ήταν κτύπημα κάτω από την ζώνη.
Καλημέρα Θανάση! Αυτό ήταν κτύπημα κατακέφαλο! Αλλά σήμερα αυτή η μουσική πανδαισία μας λείπει😎❣
Μου έχει τύχει στα ταξίδια που έκανα το δωμάτιο του ξενοδοχείου που μένω να είναι δίπλα σε καμπαναριό. Κάποια στιγμή ήταν σα να είμαι μέσα στην καμπάνα και χτυπούσε και κάθε μία ώρα! Ευτυχώς μέχρι τις 00:00. Τότε σκέφτηκα αυτούς που μένουν μόνιμα και έχουν σπίτι δίπλα σε καμπαναριό! Καλημέρααα 🌞
Καλημέρα Λευτέρη,
Πρέπει να είναι κάποιος πολύ τυχερός να μην πέσει σε ξενοδοχείο που δεν συνορεύει με καμπαναριό!! Δεν ξέρω πώς συμβαίνει αλλά συνήθως όταν θέλει κάποιος να ξεκουραστεί, θα του τύχει η καμπάνα που παίζει, το τραίνο που περνά, το σκουπιδιάρικο που μαζεύει τα σκύβαλα, ο παλιατζής με το “όλα τα παλιά γοράζωωω” κι ο γείτονας που είναι κουφός και βάζει την τηλεόραση στο φουλ.