Ηροδότου Ιστορίες: Ο μπακλαβάς!
Πάντα μου άρεσαν τα γλυκά ιδίως τα σιροπιαστά, το ”καλόν πράμαν” (σάμαλι), το κανταΐφι και ο μπακλαβάς!
Στα Γυμνασιακά μου χρόνια χρησιμοποιούσα ποδήλατο (ένα πράσινο Raleigh με αριθμό FJ 25890, το θυμάμαι ακόμα!) για να πηγαίνω στο σχολείο. Με το ποδήλατο καθημερινά, έκανα μια απόσταση γύρω στα 10 χιλιόμετρα για να πάω στο Λανίτειο Γυμνάσιο της Λεμεσού αλλά κατά την επιστροφή συνήθως διάλεγα να περάσω από την Τούρκικη συνοικία της πόλης για να αγοράσω… μπακλαβά από έναν Τούρκο ζαχαροπλάστη! Οι μπακλαβάδες του ήταν ομολογουμένως φανταστικοί και το σιρόπι τους είχε μια ξεχωριστή νοστιμιά που τους έκανε λαχταριστούς, πάντοτε με την γέμιση τους, την κανέλα και δεν ξέρω τι άλλο είχανε, που ακόμα και σήμερα η γεύση τους μου γαργαλάει το στόμα.
Θυμάμαι ακόμα την φιγούρα του Τούρκου ζαχαροπλάστη με το στρογγυλό πρόσωπο, συνήθως αξύριστος, με ένα μεγάλο μουστάκι και ένα μαντήλι στο κεφάλι. Ήταν ηλικίας 40 με 45 χρόνων και το γενικό του παρουσιαστικό φανέρωνε άνθρωπο που είχε φάει στη ζωή και αυτός πολλούς μπακλαβάδες και όχι μόνον!
Στα χρόνια εκείνα τα μαθητικά, η ένταση στην Κύπρο ήταν αυξημένη, ήταν τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγα χρόνια μόνον πριν από την Τουρκική εισβολή του 1974. Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο μια προσπαθούσαν να ζήσουν μαζί ειρηνικά, μια το αντίθετο, αφού μεταξύ τους υπήρχε ναι μεν η διάθεση να τα βρουν αλλά πάντα κάτι συνέβαινε, κάτι υπήρχε και στο τέλος ξέρουμε τι ακριβώς έγινε. Σ’ αυτήν την περίοδο η διακίνηση ήταν βέβαια ελεύθερη, μα πάντα υπήρχε ο φόβος, η ανασφάλεια και η αμφιβολία για το αύριο. Εγώ όμως, ήθελα η επιστροφή μου να είναι… γλυκιά και συνοδεύεται ας πούμε, από ένα μπακλαβά γι’ αυτό μέσα σε βροχή, άνεμο, κρύο ή ζέστη, επέλεγα με το ποδήλατο να διασχίζω τον Τουρκομαχαλά της Λεμεσού. Πίστευα πως και ο ζαχαροπλάστης με περίμενε κιόλας!
Στη διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφα, συνήθως είμαστε τέσσερις με πέντε συμμαθητές όλοι με τα ποδήλατά τους και ήταν συχνό το φαινόμενο και οπωσδήποτε καλή ευκαιρία να κάνουμε επανάληψη των σημαντικών σημειώσεων των μαθημάτων του σχολείου.
Φίλος και συμμαθητής μου ο Γιώργος, που χάθηκε το 1993 σε δυστύχημα, αριστούχος του Σχολείου, μετέπειτα Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, με συναντούσε στη διαδρομή και μαζί πηγαίναμε μα και μαζί επιστρέφαμε στα σπίτια μας. Του μακαρίτη του Γιώργου δεν του πολυάρεσε που σταματούσαμε στον Τουρκομαχαλά για τον μπακλαβά και προσπαθούσε για πολύ καιρό να με αποτρέψει από την διαδρομή αυτή, μα πάντα υπέκυπτε αφού έβλεπε πως η….γλυκιά μου επιθυμία ήταν ακατάβλητη!
Ο μπακλαβάς είχε γίνει εθισμός, μα ακόμα και σήμερα υπάρχει αυτός ο πειρασμός αφού στη θέα ενός ταψιού με μπακλαβάδες δεν λέω όχι!
Θα ήμουν στα δεκαοχτώ, τελειόφοιτος, όταν οι διαφορές μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου άρχισαν να γίνονται αγεφύρωτες και η διακίνηση στους μαχαλάδες των Τούρκων συνοδεύονταν από ταραχές, πετροβολισμούς και φασαρίες. Μα ο μπακλαβάς, μπακλαβάς!
Ο φίλος μου ο Γιώργος βλέποντας πως σύντομα θα γινόμασταν θύματα, αφού σε μια από τις διαδρομές έπεσα σε πετροβολισμό, δεν ήξερε με τι άλλο θα με σταματούσε, ώσπου μια μέρα μεταξύ Χημείας, Φυσικής και Μαθηματικών πάνω στα ποδήλατα μας μου είπε:
– «Ξέρεις πως φτιάχνουν τους μπακλαβάδες;». Ήταν έντονη η ερώτηση του.
– «Όχι, δεν ξέρω, μα ξέρω να τους τρώω…!» του απάντησα με αφέλεια.
– «Ναι, αλλά ξέρεις πώς ο Τούρκος ζαχαροπλάστης, που του δίνεις κάθε μέρα μισό σελίνι για τον μπακλαβά, σιροπιάζει τους μπακλαβάδες;». Τον είδα να σκέφτεται για τη συνέχεια. Απόρησα και εγώ.
– «Γεμίζει το στόμα του με σιρόπι και μετά, το εκτοξεύει πάνω στο ταψί!». Πλήρης η αναπαράσταση! Και άκρως αποτελεσματική!
Μου ήρθε αναγούλα, όταν στην φαντασία μου είδα τη σκηνή με τον αξύριστο Τούρκο και την μουστάκα του, την μαντήλα στο κεφάλι και την λιγδιασμένη, λαδωμένη ποδιά, να σιροπιάζει τους αγαπημένους μου μπακλαβάδες!
Δεν ξαναπήγα στο ζαχαροπλαστείο του Τούρκου. Έχασα εγώ το γλύκισμα και ο Τούρκος τον πελάτη.
Θυμάμαι με νοσταλγία εκείνη την εποχή και μνημονεύω τον φίλο μου Γιώργο, τον συνάδελφο Μηχανικό, συμφοιτητή μου στο Πολυτεχνείο που χάθηκε ξαφνικά.
Κάθε φορά που τρώω μπακλαβά, η θέα του Τούρκου έρχεται στα μάτια μου, με φουσκωμένα από το σιρόπι μάγουλα, σαν σπρέϋ να το εκτοξεύει στο ταψί με τους μπακλαβάδες!
Αλλά…, να είχαμε τώρα ένα μπακλαβά! Είναι και νηστίσιμος.
Ηρόδοτος Χρυσάνθου
Άλλη μια ιστορία που μέχρι το τέλος σε κρατάει σε “αγωνία”…
Εντάξει μπακλαβάδες φτιάχνουμε πολύ νόστιμους στην Σάμο! Μετά την καραντίνα ελάτε να σας τρατάρουμε με μπόλικη γέμιση και σιρόπι που δεν είναι.. εκσφενδονισμένο από το στόμα του μπακλαβατζή!
Ωραιότατη ιστορία αλλά με αηδιαστικό φινάλε!!! χαχαχα!
Πάντως μεταξύ ενός Πππακλαβά και ενός κατεϊφκιού προτιμώ το δεύτερο!!! Καλήν Ανάσταση σε όλους και μακρυά από ….τούρκικα παρασκευάσματα!!!!!
Θυμήθηκα και μιαν άλλη αληθινή ιστορία.
Εκεί στα βάθη της Ανατολικής Σαχάρας της Λιβύης (Sarir) είχαμε έναν επιβλέποντα που δεν μας συμπαθούσε καθόλου και μας έκανε τη ζωή πολύ δύσκολη.
Μέσα στις υποχρεώσεις μας ήταν να του παρέχουμε εκτός από διαμονή και φαγητό. Γι’ αυτόν τίποτα, μα τίποτα που κάναμε ήταν σωστό και σύμφωνο με τις προδιαγραφές. Από τις εκσκαφές, τα ασφαλτικά, τα ηλεκτρολογικά, τα μηχανολογικά αλλά ιδιαίτερα τα μπετά. Συνέχεια επιστολές. Συνάμα έγραφε και επιστολές για την ποιότητα του φαγητού που του παρείχαμε ιδιαίτερα για το ψωμί. Η ανταλλαγή επιστολών ήταν πολύ έντονη. Σε μια από τις επιστολές του σαρκαστικά έγραψε:
«Αν το μπετό που παράγει ο Εργολάβος ήταν τόσο σκληρό όσο το ψωμί που μου παρέχει και το ψωμί που μου παρέχει ήταν τόσο μαλακό όσο το μπετόν που παράγει τότε θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος»
Δεν είναι του παρόντος να σας πω τι τελικά έγινε με τον επιβλέποντα. Είχε όμως συνέχεια.
Χαχαχα καλή όρεξη . Καλά θυμάμαι λοιπόν ότι είχε σχέση με μείγμα μπετόν!
Καλά έκανε και ο φίλος ο Γιώργος και σε απέτρεψε από το μπακλαβά του Τούρκου! Φαντάζεσαι όταν βρεθούμε πόσους δικούς μας μπακλαβάδες θα φάμε;;;
Θυμάσαι Ηρόδοτε το γλυκό που έφτιαχνε, με μεγάλη περηφάνια, ο Δημήτρης στη Πολωνία; Η συνταγή ήταν και παραμένει μεγάλο μυστικό. Αν θυμάμαι καλά, να με διορθώσει ο Δημήτρης αν κάνω λάθος, ο μυστικός κώδικας ήταν «1+2+4+6» ή κάτι τέτοιο. Ακούγεται σαν μείγμα για μπετόν αλλά δεν μας έδινε ποτέ την συνταγή όσα βασανιστήρια κι αν του κάναμε.
Γεια σου Δημήτρη Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλό Πάσχα!
Λοιπόν Ντίνο σημείωσε:
Ένα σακί ζάχαρη.
Δύο σακιά αμύγδαλα.
Τέσσερα σακιά σιμιγδάλι.
Έξι κουβάδες νερό.
Τα ανακατεύεις με το φτυάρι και τα βάζεις σε μια ανοικτή δεξαμενή. Το βάζεις σε ψυγείο κρεάτων και μετά το τρως!
Καλή όρεξη!
Γλυκαντικές θύμισες. Ναι η μέθοδος γνωστή για το σιρόπιασμα κι αηδιαστική. Όμως είναι αλήθεια ότι δεν έπαθε κανείς τίποτα γιατί υπήρχε αγνότητα και καθαρότητα. Η αίσθηση της απέχθειας μένει μόνο. Μπακλαβάς! Ποτέ δεν συμπάθησα το εν λόγω γλυκό. Φιλιά Καλή Ανάσταση εντός των τειχών μας!!!!
Χαίρε Μαίρη!
Εγώ έβλεπα και άλλους (τότε…) να σιροπιάζουν τους μπακλαβάδες κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ως γεγονός νομίζω πως δεν πάθαμε τίποτε!
Βάζαμε βατσίνες!
Μέσα στην πίκρα του κορωνοιού θα μας έκανε καλό ένας σιροπιαστός μπακλαβάς!!! Να ‘σαι καλά Ηρόδοτε που μας τον θύμισες με την ωραία ιστοριούλα σου. Για αυτό μένουμε σπίτι ώστε να είμαστε καλά και να μπορούμε να απολαμβάνουμε τους μπακλαβάδες επ’ αόριστον!
Μένοντας σπίτι λόγω κορωνοϊού, αν είναι επ’ αόριστον όπως λες, θα χρειαστούμε την παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης για το σιρόπιασμα των μπακλαβάδων!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα. Αν αρχίσουμε στην καραντίνα και τους μπακλαβάδες….σωθήκαμε. Μήπως πρέπει να γράψεις και κάτι για τα τουλουμπάκια; Νηστήσιμα κι αυτά! Ποικιλία στα παχυντικά μας!
Ε, ας φάμε και ένα (!) γλυκό ρε Νίκο!
Τόσα και τόσα τραβάμε, το τουλουμπάκι και ο μπακλαβάς θα μας πειράξουν;
Καλημέρα. Από τώρα και στο εξής δεν ξέρω και γω αν θα ξαναφάω μπακλαβά!!!
Να τρως Θανάση, από αυτούς που σου φτιάχνει η Βέλια!
Να διαλέγεις από το ταψί τους “μπακλαβάδες της γωνίας”….!
“Καλόν Πράμαν” ο… Ππακλαβάς!! Αλλά………Όχι για μας τους διαβητικούς!!
🙂🙂🙂
🥮🥮🥮
🙂🙂🙂
Μάριε, μεταξύ των εννιά emojis υπάρχουν και τρία που μάλλον είναι… ταψιά μπακλαβάδων;