ΗΡΟΔΟΤΟΥ αληθινές ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Ο απλήρωτος λογαριασμός…!
Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Ο Λογαριασμός της Δημοσίας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού είχε ήδη λήξει προ πολλού. Στο διαμέρισμα όμως της οδού Ιπποκράτους το ρεύμα δεν το είχαν ακόμα κόψει. Τα πέντε άτομα που ήταν καθισμένα γύρω από ένα μικρό τρανζίστορ, άκουγαν αυτό που άκουγαν όλοι στην Αθήνα, «εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο, ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων». Με την φωνή της Μαρίας Δαμανάκη.
Ξεκαθαρίζω πως το ύφος του κειμένου όπως θα το κτίζω, δεν έχει πολιτική χροιά. Την αξία και το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν θέλω να τα αλλοιώσω. Αυτά έχουν ανεξίτηλα αποτυπωθεί στις σελίδες της Ιστορίας.
Το βράδυ εκείνης της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου του 1973, δεν κοιμηθήκαμε. Ο ένας καφές διαδεχόταν τον άλλο και κάπου-κάπου τρώγαμε κάτι, έτσι η νύχτα προχωρούσε αργά και βασανιστικά. Η κίνηση στον δρόμο ήταν ελάχιστη, τα αυτοκίνητα πολύ λίγα, οι άνθρωποι ήταν από ώρα κλεισμένοι στα σπίτια τους και εμείς τα πέντε άτομα (όλοι πρωτοετείς φοιτητές, οι δύο έμεναν σε πολυκατοικία πολύ κοντά στη δική μας) δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να ακούμε ραδιόφωνο… «εδώ πολυτεχνείο, εδώ πολυτεχνείο». Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των προηγούμενων ημερών δεν ήταν εικόνα τέτοια που προετοίμαζε τον οποιονδήποτε για τις επόμενες μέρες. Το Πολυτεχνείο είχε καταληφθεί από τους φοιτητές, η εξέγερση του κόσμου, όσο περνούσαν οι μέρες και οι ώρες μεγάλωνε και εμείς βιώναμε μια αβεβαιότητα, πρωτόγνωρη και εκνευριστική. Κάτι θα συνέβαινε, μα που να ξέραμε τι. Σεπτέμβριο είχαμε έρθει στην Αθήνα για πρώτη φορά, είχαν μόλις περάσει δύο μήνες. Και ο πρώτος λογαριασμός της ΔΕΗ του διαμερίσματος που νοικιάζαμε τρία άτομα, ήταν απλήρωτος…! Δεν είχαμε εξοικειωθεί με τις υποχρεώσεις μας ακόμα.
Περισσότερο ανησυχούσαμε μήπως και μας κόψουν το ρεύμα, παρά με αυτά που συνέβαιναν λίγα μόνον τετράγωνα πιο κάτω. Ίσως γιατί δεν ξέραμε τι ακριβώς γινόταν εκεί. Και είχαν γίνει πολλά, αυτά που όλοι ξέρουμε.
Το φως άρχισε σιγά σιγά να φέγγει στις γειτονιές, τα ψηλά κτίρια όμως δεν επέτρεπαν τον ήλιο του πρωϊνού εκείνου να φτάσει μέχρι την δική μας γειτονιά, κοίταξα έξω, βγήκα στο μπαλκόνι, ήταν ένα μείγμα από σκοτάδι, ομίχλη και ξημέρωμα. Τότε ακριβώς το αποφάσισα. Θα πάω μέχρι το Πολυτεχνείο να δω τι γίνεται… Και μετά να περάσω από την οδό Κοραή να τακτοποιήσω και το ρεύμα.
Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ
Οκτώ και τέταρτο το πρωί, 17 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο. Έβαλα σε ένα μικρό καφέ πλαστικό φάκελο, τον λογαριασμό του ρεύματος, την ταυτότητα αλλοδαπού που μου είχαν προ ολίγων ημερών εκδώσει, την φοιτητική μου ταυτότητα και άντε, ας πάρω μαζί μου και το Διαβατήριο μου. Δεν ξέρεις τι θα ζητήσουν στην ΔΕΗ. Ήταν ο πρώτος λογαριασμός είπαμε… Και ήταν στο όνομα του ιδιοκτήτη.
Δεν χρειάστηκε να περάσει πολλή ώρα, πέρασα από τα Εξάρχεια, ήδη φάνηκε από κάποια απόσταση το κτίριο του Πολυτεχνείου. Ήμουν στην οδό Στουρνάρη. Εκεί που υπάρχει η πλαϊνή πόρτα εισόδου. Ωχ…! Πάω να φύγω, μέσα η κατάσταση ήταν χαώδης. Δεν θέλω να περιγράψω αυτά που είδα. Άλλαξα προορισμό.
Σε λίγο περπατούσα στην οδό 28ης Οκτωβρίου. Προς πλατεία Ομονοίας. Τεθωρακισμένα και διάφορα άλλα άρματα μάχης κυκλοφορούσαν, αλλά κυκλοφορούσε και κόσμος. Άκουσα και πυροβολισμούς. Άκουσα και φωνές. Άκουσα και βρισιές. Βρε, μα τι ακριβώς συμβαίνει;
Στην Πανεπιστημίου αστυνομία και στρατιώτες. Η κατάσταση με όλα αυτά, όλο και μου κινούσαν την περιέργεια να μην θέλω να επιστρέψω στο διαμέρισμα. Ώρα εννιά και μισή.
Έφτασα στην οδό Κοραή. Το γραφείο της ΔΕΗ ήταν κλειστό. Δεν ρώτησα γιατί. Πάμε να φύγουμε Ηρόδοτε. Η κατάσταση δεν μου αρέσει. Πέρασα απέναντι. Μπροστά στην Ακαδημία Αθηνών βλέπω μαζεμένο κόσμο. Και κλούβες της αστυνομίας. Μα τι γίνεται; Με γρήγορο βήμα έκαμα τον… Κινέζο.
Έφτασα στην οδό Ακαδημίας. Προσπάθησα να περάσω απέναντι, να πάρω την οδό Ιπποκράτους, αυτοκίνητα πολύ λίγα, δεν περίμενα τον Σταμάτη να σβήσει, ούτε τον Γρηγόρη να ανάψει. Στη μέση του δρόμου άκουσα μια φωνή… «ρέεεε…». Γύρισα το κεφάλι πίσω. Τρεις αστυνομικοί μου έκαναν νεύμα… «για έλα εδώ!». Μάλλον παρανόμησα, πέρασα χωρίς να τηρήσω «Σταμάτη – Γρηγόρη».
- «Από που είσαι;», ρώτησαν και οι τρεις. Ήταν αγριεμένοι.
- «Από την Λεμεσό!», απάντησα. Θα ήξεραν φυσικά που είναι η Λεμεσός.
- «Ταυτότητα, είσαι φοιτητής;», έδωσα την φοιτητική μου ταυτότητα. Με την σφραγίδα επάνω, του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Κάηκα.
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Με κλωτσιές και κτυπήματα από γκλομπς με τράβηξαν μέχρι την Ακαδημία Αθηνών. Εκεί που είδα προηγουμένως τον μαζεμένο κόσμο και τις κλούβες της αστυνομίας. Με φρούρηση των τανκς. Μου άνοιξαν τον καφέ πλαστικό φάκελο. Μου πήραν την ταυτότητα αλλοδαπού. Την φοιτητική την έδωσαν πίσω.
Πολύς κόσμος στη σειρά, όλοι περιμέναμε να μας «φορτώσουν» στα λεωφορεία. Είμασταν όμως αμίλητοι. Δεν πιάσαμε κουβέντα μεταξύ μας. Μπροστά μου ένα ριγμένο στο πλακόστρωτο, βιβλίο. Διαβάζω τον τίτλο «Μια νύχτα, μια τυραννία». Άλλαξα θέση, τραβήχτηκα πιο μακριά. Ποιος το άφησε, άγνωστον. Το σίγουρο είναι πως μέχρι εκείνη την στιγμή δεν φοβόμουν. Καρπός της περιέργειας μου, αλλά τι άλλο θα έβλεπα;
Εδώ ξεκαθαρίζω πως την Αθήνα δεν την ήξερα. Δεν είχα προλάβει να μάθω τις συνοικίες και τις γειτονιές της. Και το σημαντικότερο, δεν γνώριζα κανένα. Άγνωστος μεταξύ αγνώστων… Και οι άλλοι δύο συγκάτοικοι μου δεν γνώριζαν που είμαι. Είχα φύγει πολύ πρωί. Όταν αυτοί λαγοκοιμόντουσαν.
Με σπρωξίματα μπήκα στην κλούβα. Μα πόσα άτομα θα μπουν, φτάνει, είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Θεέ και κύριε… Και που θα μας πάνε; Για να δούμε.
Στη διαδρομή που ήταν άγνωστη σε μένα, άκουσα κάποιον να ρωτά «μήπως ξέρει κανένας τι θα μας κάνουν;». Και κάποιο να απαντά «θα μας σκοτώσουν όλους, μάλλον αδίκαστοι θα πάμε…». Εγώ ακόμα σκεφτόμουν αν έκαμα λάθος που βγήκα έξω για να πληρώσω τον λογαριασμό του ρεύματος.
- «Ηρόδοτε!», αμάν κάποιος με ήξερε μέσα στην κλούβα, αλλά ποιος ήταν;
- «Ρε Χρίστο κι εσύ εδώ μέσα;», ήταν ο φίλος μου από τα παιδικά χρόνια στην Λεμεσό, ο Χρίστος.
Ευτυχώς θα είχα παρέα, με κάποιον να μιλήσω, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις. Για θέματα που δεν ξέραμε. Δεν είχαμε την παραμικρή εικόνα. Που θα καταλήγαμε; Ένας Θεός ήξερε μόνον. Μοιάζαμε με πρόβατα που τα πάνε για σφαγή. Αλλά επαναλαμβάνω και το τονίζω πως ποτέ δεν κώλωσα.
Η διαδρομή κράτησε μισή ώρα. Δέκα και μισή φτάσαμε σε ένα κτίριο επί της Λεωφόρου Συγγρού. Η κλούβα σταμάτησε απότομα. Όλοι έξω.
Μια ελικοειδής ράμπα μας οδήγησε σε υψηλότερους ορόφους του κτιρίου. Υπολόγισα δυο χιλιάδες άτομα. Μπορεί και περισσότερα. Νέοι, μεσήλικες, γέροι. Εγώ με τον Χρίστο είμασταν οι νεότεροι, μόλις είκοσι χρονών.
Εκεί μέσα, σ’ αυτό το κτίριο άλλαξα και αναθεώρησα όλα όσα πίστευα, όσα νόμιζα πως ήταν σωστά και όσα νόμιζα πως ήταν λανθασμένα. Εκείνη την ημέρα σχημάτισα την πραγματική εικόνα. Φρίκη!
Καλύτερα όμως να μην αρχίσω να πολιτικολογώ. Ή καλύτερα είναι να μην αρχίσω να βρίζω.
Κόκκινα μάτια, μαστουρωμένες φάτσες, βραχνές φωνές, ουρλιαχτά και επίδειξη ισχύος. Και καψόνι. Και κτυπήματα. Και βάναυση συμπεριφορά. Και, και, και… Αυτά έβλεπα και η ώρα περνούσε. Με τον Χρίστο μιλούσαμε με τα μάτια. Ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου.
- «Γιατί δεν πέφτεις κάτω στο πάτωμα;», ερώτηση σε ένα άτομο εβδομήντα τόσων χρόνων, από κάποιον με το όπλο.
- «Δεν μπορώ κύριε, έχω κήλη», ήταν η πειστική απάντηση.
- «Κατέβασε το παντελόνι, αμέσως!». Το κατέβασε.
Ένα δυνατό κτύπημα κάτω χαμηλά, με το κοντάκι του όπλου, προξένησε σ’ εμένα μεγαλύτερο πόνο, παρά σε αυτόν που το δέχτηκε.
- «Είχες δεν είχες κήλη, τώρα σίγουρα έχεις!». Σωριάστηκε ο άνθρωπος κάτω. Σφάδαζε από τον πόνο. Αντίδραση καμμιά, από κανένα.
Τότε, κάπνιζα. Δέκα τσιγάρα την ημέρα. Εκείνη την ημέρα, δεν είχα μαζί μου κανένα τσιγάρο. Δεν είχα πιει ούτε καφέ. Δεν είχα φάει τίποτε για πρωϊνό. Δεν είχαμε ούτε νερό. Και δεν έβλεπα πουθενά τουαλέτες. Και το ξύλο έπεφτε ασταμάτητο. Αυτοί οι άνθρωποι με τα όπλα δεν είχαν τον Θεό τους. Και δυστυχώς όλοι εκεί δεν κρατούσαμε κανένα όπλο. Διαφορετικά…
Εκείνη την ημέρα, σ’ εκείνο το μέρος, όπως έγραψα και πιο πάνω, σχημάτισα, την εικόνα της Ελλάδας. Την πραγματική. Δεν θέλω να την θυμούμαι. Αλλά πρέπει και να μην την ξεχνώ.
Νύχτωσε, η ώρα πήγε οκτώ. Τότε με πέρασαν από ανάκριση.
Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ και ΤΟ ΤΑΞΙ
Στεκόμουν μπροστά σε τέσσερις-πέντε καθισμένους αξιωματικούς. Μου πήραν τον καφέ φάκελο. Τον άνοιξαν μόνοι τους. Μέσα ήταν ο απλήρωτος λογαριασμός της ΔΕΗ, το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η φοιτητική μου ταυτότητα. Η ταυτότητα αλλοδαπού βρισκόταν από το πρωΐ στα χέρια τους. Μέσα σε ένα μεγάλο κιβώτιο είδα χιλιάδες ταυτότητες. Τους έδειξα την δική μου, ήταν εύκολο να την αναγνωρίσω. Ήταν ταυτότητα αλλοδαπού. Οι ματιές τους ήταν διαπεραστικές. Σαν να με περνούσαν από ακτινολογικό έλεγχο. Με κοίταζαν από πάνω μέχρι κάτω.
- «Είσαι Κύπριος;», με ρώτησε. Είχε στα χέρια του το διαβατήριο. Το άνοιξε. Στην τελευταία σελίδα ήταν κολλημένο το απολυτήριο της Εθνικής Φρουράς. Η φωτογραφία μου με την Στολή του Εφέδρου Αξιωματικού άλλαξε το χρώμα του προσώπου του.
- «Κύριε ανθυπολοχαγέ, γιατί σε έφεραν εδώ, είσαι ελεύθερος!». Φώναξε ένα φαντάρο και έδωσε εντολή να με οδηγήσει μέχρι κάτω στον δρόμο. Να βρω ταξί, αλλά πόσο εύκολο ήταν; Υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας, μάλλον θα πήγαινα με τα πόδια αν έβρισκα τον δρόμο, η ώρα εννιά παρά πέντε τη νύχτα, για τον τόπο διαμονής μου.
Από μακριά, είδα αυτοκίνητο να έρχεται. Κύριε ελέησον! Αναρωτήθηκα και αναρωτιέμαι ακόμα, αν ήταν ταξί. Δεν του έκαμα νόημα, σταμάτησε όμως μπροστά μου. Ο από μηχανής Θεός. Μπήκα μέσα.
- «Καλησπέρα σας κύριε, να με πάτε Ιπποκράτους αρ. τάδε», είπα ανακουφισμένος. Δεν μου μίλησε, δεν είπαμε καμμιά άλλη κουβέντα. Φτάσαμε, πλήρωσα, κατέβηκα μπροστά στην Πολυκατοικία. Δεκαεφτά άτομα των Σωμάτων Ασφαλείας στεκόντουσαν μπροστά στην είσοδο. Τι κάνω;
Με έβλεπαν περίεργα, μα δεν μου είπαν λέξη. Ένοιωθα τριαντατέσσερα μάτια να παρακολουθούν την πορεία μου προς την είσοδο της πολυκατοικίας. Άνοιξα την πόρτα της εισόδου και με τα πόδια ανέβηκα στον πρώτο όροφο. Απέφυγα για προφανείς λόγους τον ανελκυστήρα. Οι δύο Αντώνηδες συγκάτοικοι μου κόντεψαν να λιποθυμήσουν από την χαρά τους. Ήμουν πίσω, σώος και αβλαβής. Με τα κωλομέρια μαύρα από τα κτυπήματα. Και με τον λογαριασμό του ρεύματος απλήρωτο. Πήγε χαμένη η μέρα. Εκείνη την ημέρα που κέρδισα γνώση, μάθηση και κρίση, αφού είδα το νόμισμα και από τις δυο όψεις του, συγχρόνως.
Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με τον Χρίστο που έμαθα αργότερα από τον ίδιο πως τον είχαν αφήσει πολύ πιο μετά από μένα, όταν σήμερα βρισκόμαστε, θυμόμαστε τα γεγονότα. Και κουνούμε τα κεφάλια μας. Από αγανάκτηση και απογοήτευση. Βρίζοντας.
Το κτίριο μέσα στο οποίο εκτυλίχτηκε η αληθινή αυτή η ιστορία, το έβλεπα καθημερινά για αρκετά χρόνια, περνώντας από μπροστά του πηγαίνοντας για το έργο κατασκευής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στη Λεωφόρο Συγγρού. Έμαθα για την τότε χρήση του. Σήμερα είναι ανακαινισμένο.
Την φοιτητική μου ταυτότητα, την ταυτότητα αλλοδαπού, το διαβατήριο και το απολυτήριο του στρατού τα έχω στα συρτάρια μου. Δυστυχώς δεν έχω τον λογαριασμό της Δημοσίας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Πληρώθηκε μετά από μερικές μέρες μα χάθηκε το απόκομμα της απόδειξης πληρωμής του. Ενός εγγράφου που ήταν η αιτία για να διαδραματιστεί και να διαβάζετε σήμερα την αληθινή αυτή ιστορία του Ηρόδοτου.
Συμπέρασμα: Να πληρώνετε έγκαιρα τους λογαριασμούς σας, γιατί υπάρχει περίπτωση να σας… συλλάβουν!😎😎
Ηρόδοτος Χρυσάνθου
Ioannis Mazis – Σχόλιο μέσω Viber
04 Δεκεμβρίου 2023
———————————
Σ’ αγαπάω ρε κουμπάρε! Επέλλανα τζιαι μ’ έκανες να κλάψω με την ιστορία σου Ανθυπολοχαγέ! Μ’ έκανες να κλάψω!!!
Να είσαι καλά και να θυμάσαι…!
Ευχαριστώ πολύ Γιάννη! Κι εσύ να είσαι καλά, να συνεχίσεις να μας ενημερώνεις για τα τεκτενόμενα επί του Κυπριακού και όχι μόνον θεμάτων! Είσαι καταπληκτικός!
ΗΡΟΔΟΤΕ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ! ΤΟ 1972 ΩΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΑΙ ΦΕΡΑΝΕ ΤΗΝ ΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ…
ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΕΛΙΑ… ΕΝΑ ΕΠΙ ΕΝΑ!
Βρε Γιάννη, γιατί εκφράζεις τέτοια παράπονα;
Μια ζωή σε κυνηγάνε οι… γαύροι! Ακόμα και την ΕΣΑ από του Ρέντη σου την στείλανε 🤣🤣🤣 …!
Ναι, αλλά τότε το κελλί ένα επί ένα, σε χωρούσε. Καθιστός βέβαια, χωρίς καρέκλα.
…πάντως, ανεξάρτητα από πληρωμές λογαριασμών της ΔΕΗ και ξυλοδαρμούς, την φασιστική χούντα των συνταγματαρχών ΔΕΝ την ανέτρεψε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά η βλακώδης προσπάθεια επιβολής χούντας στην Κύπρο και η επακόλουθη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα‼️…
Σιγά ρε Μάριε! Θα μας αλλάξεις και την ιστορία. Η Χούντα έπεσε επιδή δεν πλήρωσα τον λογαριασμό της ΔΕΗ…! Την ΔΕΗ να την πληρώνεις! Διότι υπάρχει το σοβαρόν ενδεχόμενο να συλληφθείς πάραυτα…!
…γαμώτο…………..αυτό το…….. “πάραυτα” με …..σκότωσε!!!…
Ηρόδοτε καλημέρα! Είναι δύσκολο να ξεχάσουμε εκείνη την επταετή εποχή της ντροπής γιατί εκτός αυτών που περάσαμε και αναφερόμαστε τότε ξεπούλησαν και την Κύπρο μας, όσο για την ΔΕΗ με αυτήν την απαράδεκτη αύξηση και την ακρίβεια που μας μαστίζει μάλλον θα μας συλλάβουν ΟΛΟΥΣ!!!! Φιλιά και αναμένουμε και τις νέες επερχόμενες όμορφες πραγματικές Ιστορίες σου!
Μάκη, ο λογαριασμός στον οποίο αναφέρομαι ήταν 47 Δραχμές για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων 108 Μ2. Δηλαδή 0,14 Ευρώ (τότε).
Σήμερα πρέπει να πληρώσω τον λογαριασμό της ΔΕΗ, 660 Ευρώ! Δεν θα πληρώσω. Προτιμώ να με συλλάβουν.
Το ξύλο στην Ελλάδα είναι διαχρονικό… τόσο πριν, όσο και κατά την χουντική εφταετία, αλλά και μετέπειτα!!! Βλέπεις αυτό βγήκε απο τον… Παράδεισο και ως εκ τούτου το χάριζαν και το χαρίζουν απλόχερα!!!
Καλημέρα Αντρέα!
Θυμήθηκα όταν έγραφα την ιστορία και την δική σου περιπέτεια, τότε με την διαδήλωση εναντίον της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, όταν είμασταν φοιτητές. Και ναι, ήταν μεταπολίτευση…! Και ήταν την ημέρα των γενεθλίων σου…
Σε είδαμε με την Βάσω, με μαυρισμένα μάτια, και αλλοιωμένο γενικά πρόσωπο. Το ξύλο ήταν γενικά στην ημερήσια διάταξη. Προερχόμενο από τον… Παράδεισο όπως λες, κατευθυνόταν προς δεξιούς, αριστερούς, ένοχους και αθώους. Αυτά δεν ξεχνιούνται.
Μπράβο μνήμη φίλε Ηρόδοτε,
Αυτά δεν ξεχνιούνται με τίποτα και ας έχουν περάσει σχεδόν 50 χρόνια. Άντε τώρα να θυμηθείς, το ίδιο ισχύει για όλους μας, τι έφαγες σήμερα το μεσημέρι. Τι εννοείς μα ξέχασα να φάω το μεσημέρι!
Σχόλιο Α: Εγώ Ντίνο, εάν το θυμάσαι, κάποια εποχή υπέγραφα τα ποιήματά μου με το Ψευδώνυμο “Ο Ελέφαντας”. Για ευνόητους λόγους! Το χαρακτηρηστικό γνώρισμα του Ελέφαντα είναι η μνήμη, δεν ξεχνά εύκολα!
Παρεπιπτόντως εχτές το μεσημέρι έφαγα φασολάδα…🤣
Σχόλιο Β: Στη Βεγγάζη υπήρχαν οι περιβόητες “καμαρούδες” με τα υπέροχα φτωχομάγαζα, απ’ όπου μπορούσες να αγοράσεις οτιδήποτε (από ραδιόφωνο ΑKAI, ρολόγια κατευθείαν από την ζούγκλα, μέχρι κελεμπία… Dior). Επιστάτης που αγόρασε εσώρουχα μια Παρασκευή, υπερηφανευόταν στον κάμπο της Κουάρτζια, πως τέτοια ποιότητα δεν βρίσκεις ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο, αλλά ούτε και πουθενά στην Ευρώπη! Πήρα το πακέτο και κοίταξα την μάρκα…! Apollo – made in Cyprus!
«Ειχα ενα ζευγάρι παπούτσια» – Bata ασφαλώς
«Τρία πουκάμισα» – Jet ασφαλώς
«Δυο παντελόνια» – Jet ασφαλώς
«Κάλτσες και εσώρουχα» – Apollo ασφαλώς
Και φυσικά ο λογαριασμός της ΔΕΗ σε δραχμές, κάπου 40- 50 Δρ.
Σωστά τα λέω ;
Χαίρε Ντίνο!
1. Παπούτσια από τον Πενταλιώτη στην Αγίου Ανδρέου
2. Πουκάμισα από το Όμικρον – Οδός Αγίου Ανδρέου (Στοά Φυλακτού)
3. Παντελόνια από ένα ράφτη στη Λεμεσό στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους και Ανεξαρτησίας γωνία (ονόματι Νίκος – απεβίωσε πριν 3 χρόνια). Τά έραβε στα μέτρα μου, διότι ο κάβαλλος μου είναι δεξιά, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία 99,999% των ανδρών που έχουν κάβαλλο στα αριστερά!!!
4. Κάλτσες από την Lemeco (περιοχή Souez Αγίου Ιωάννη)
5. Εσώρουχα από Apollo κοντά στην Μητρόπολη Λεμεσού.
6. Λογαριασμός ΔΕΗ 47 Δρχ.
Αποτέλεσμα: 2 προς 6 (ποσοστόν 33,3333333%)🤣🤣🤣
Χριστόφορος Ναρδής – Θεσσαλονίκη
Μήνυμα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου – 15 Μαρτίου 2022 – Ώρα 18:51
—————————————————————————————————-
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ “ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ” ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑ 20η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 ΑΠΟ ΛΙΒΥΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΩ (13.5.67). ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕΝΑΜΕ ΣΤΟ ΗΟΤΕL ΟΡΦΕΑΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ ΓΙΑ…. ΧΧΧΧ.. ΞΥΠΝΗΣΑ ΜΕ ΕΜΒΑΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡΑΚΙ ΑΝΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΚΟΥΓΑ. ΑΝΟΙΞΑ ΤΑ ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΑΚΙ…ΤΟΥ 2ου η 3ου ΟΡΟΦΟΥ. ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΕΚΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΤΗΣ “ΕΣΑ”. ΜΟΛΙΣ ΜΕ ΕΙΔΕ, ΤΡΑΒΗΞΕ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΟ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΚΑΙ ΦΩΝΑΞΕ…, “ΕΜΠΑ ΜΕΣΑ ΡΕ ΜΑΛ….Α”. ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΟΥ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. Ο ΤΥΠΟΣ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ ΤΟΥ ΤΟ ΠΕΤΑΞΑ… ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Aristos Cacoutas
Facebook comment – 15 March 2022
—————————————————-
Η Ελλάδα έχει ένδοξη ιστορία αλλά η περίοδος αυτή σε κάνει να ντρέπεσαι! Πολύ παραστατική η διήγηση σου Ηρόδοτε!
Τι να πεις για εκείνη την εποχή. Εγώ ήμουν μικρός τότε και δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Τυχερός ήσουν. Αστυνομία – Στρατός 0-1.
Μην νομίσεις Θανάση πως οι τότε εποχές ήταν καλύτερες! Που λένε όλοι “τι ωραία που ήταν οι παλιοί καιροί…!” Και εξηγούμαι:
1. Ως φοιτητές, το 95% πεινούσαμε.
2. Κρέας (προσωπικά εγώ) έτρωγα μια φορά την εβδομάδα. Και αν…
3. Δεν πήγα ως φοιτητής καμία φορά σε κλαμπ. Δεν είχα λεφτά, όπως οι περισσότεροι.
4. Μας παρακολουθούσε η Χούντα.
5. Κυκλοφορούσαμε με φόβο.
6. Μετά την μεταπολίτευση – αφού προσφυγοποιήθηκε η Κύπρος – είχαμε κάποια βοήθεια, αλλά για να μην μένουμε νηστικοί.
7. Είχα: 1 ζευγάρι παπούτσια, 3 πουκάμισα, 2 παντελόνια, 5 ζευγάρια κάλτσες, χωρίς ψυγείο 5 χρόνια, χωρίς πλυντήριο ρούχων, δίχως σίδερο ρούχων, χωρίς ηλεκτρική κουζίνα, χωρίς θέρμανση (μόνο 1-2 ώρες τα βράδυα), δίχως τηλέφωνο και κυρίως χωρίς γονική αρωγή και συμπαράσταση. Για φαγητό…, δεν είχαμε πρόβλημα. Τρώγαμε… ξύλο όπως περιγράφω στην αληθινή μου ιστορία. Στις 5 εκάστου μηνός, δανειζόμαστε απ’ εδώ και απ’ εκεί. Και όμως, εγώ προσωπικά κατάφερα πολλά… Δόξα σοι ο Θεός!
Γι’ αυτό λοιπόν, εκείνες οι “παλιές καλές εποχές”, μακάρι να μην ξανάρθουν. Τώρα πιο καλά είμαστε.
Costas-Petros Marsellos
Civil engineer – Μήνυμα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου
15 Μαρτίου 2022 – Ώρα: 13:32
——————-
Πολύ ιδιαίτερο φίλε – με συγκίνησες.
Και γω ναύτης ήμουν τότε – έξω από τα κάγκελα, με πολιτικά, έδινα σοκολάτες στους φοιτητές – τι μέρες, εεε?
Φιλούθκια
Απάντηση στο σχόλιο του Costas-Petros Marsellos
Civil engineer – Μήνυμα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου
————————–
Χαίρε καλέ μου συνάδελφε και φίλε!
Αξέχαστες στιγμές Κώστα! Σοκολάτες, ψωμιά ζεστά από φούρνους, φαγητά και τσιγάρα! Εγώ έμενα σχετικά κοντά, έζησα τα γεγονότα από την αρχή (γύρω από το ΕΜΠ) μέχρι το τέλος.
Καλά ραδιόφωνο δεν άκουγες; Για τίτλο στη σημερινή αληθινή ιστορία θα έβαζα, που πας ρε Καραμήτρο! Για τη βλακεία (των αστυνομικών που σε συνέλαβαν) κατά Αϊνστάιν έχεις ακούσει φαντάζομαι, δεν χρειάζεται να κάνω το συσχετισμό. Πάντως η ταυτότητα του Εφέδρου σε έσωσε Ηρόδοτε από πρόσθετες ταλαιπωρίες. Μάλλον δεν κατάλαβαν ότι είχες απολυθεί και φοβήθηκαν γιατί δεν είχαν δικαίωμα να σε συλλάβουν, πόσο μάλλον να στις βρέξουν. Έχουν γίνει ανάλογες ιστορίες και έχουν βρει μπελά οι αστυνομικοί. Άλλες ιστορίες αυτές, μη δημοσιευμένες!
Να εξηγήσουμε στους νεώτερους ότι μέχρι το 1980 είχαμε 6 ημερών εργάσιμη εβδομάδα, άρα και το Σάββατο δούλευαν οι Δημόσιες Υπηρεσίες και δεν τρελλάθηκες Σαββατιάτικα να πας να πληρώσεις τη ΔΕΗ.
Ευχαριστώ για το σχόλιο Νίκο!
Παρατήρηση 1: Ραδιόφωνο άκουγα, αλλά είπαμε, η περιέργεια με έσπρωχνε προς την περιπέτεια.
Παρατήρηση 2: Είδαν πως είχα απολυθεί, αλλά και ότι μερικούς μήνες πριν ήμουν ακόμα στον στρατό. Την στιχομυθεία δεν την έγραψα ολόκληρη. Μου ζήτησαν και συγνώμη! Το ξύλο όμως το έφαγα.
Παρατήρηση 3: Οι Δημόσιες υπηρεσίες δούλευαν τότε και τα Σάββατα. Δεν το έγραψα, παράλειψή μου. Γι’ αυτό πήγα στα γραφεία της ΔΕΗ στην Κοραή.
Παρατήρηση 4: Εάν θυμάσαι, μετά τα γεγονότα, όλοι οι σπουδαστές του ΕΜΠ, είμασταν υπό παρακολούθηση! Και αυτός είναι ο λόγος που έχουν διαδραματιστεί ακόμα δύο τραγελαφικές ιστορίες, που ίσως τις “κτίσω” αργότερα, γιατί είναι λίγο περίεργες!